niedziela, 16 marca 2014

Nalewka lawendowa

Nalewka z lawendy to tylko jeden ze sposobów wykorzystania lawendy, którą możemy uprawiać w ogródku lub na działce. W ostateczności, jeśli nie dysponujemy świeżą lawendą, to nalewkę z lawendy możemy zrobić wykorzystując susz kupiony w aptece lub sklepie zielarskim. 




Składniki do zrobienia nalewki z lawendy:

  • 6 łyżek lawendy suszonej
  • 0,5 l spirytusu 80 %
  • 1 szklanka miodu
  • otarta skórka z cytryny

Kwiaty  lawendy, otartą skórkę z cytryny i ewentualnie świeżą gałązkę lawendy (to opcjonalnie, jeśli akurat mamy taką pod ręką), wrzucamy do słoja. W osobnym naczyniu ostrożnie, by nie uciekły procenty, rozpuszczamy miód w spirytusie. Można je lekko podgrzać, ale z wielkim wyczuciem, bo alkohol niestety ulatnia się pierwszy. Można też próbować rozpuścić miód mieszając, ale to nieco dłuższa praca.

               Czytaj też: Winna nalewka lawendowa na stres

Na nalewkę z lawendy najlepiej użyć miodu lipowego. Ewentualnie może być wielokwiatowy. Jeśli oczywiście lubimy nalewki bardziej wytrawne, bo ilość miodu możemy zmniejszyć nawet o 2/3.

Ostudzonym spirytusem z rozpuszczonym miodem zalewamy lawendę w słoju. Odstawiamy na 10 dni w ciemnym miejscu.

Po tym czasie nalewkę dokładnie filtrujemy. Wlewamy do butelek i odstawiamy do spokojnego leżakowania na co najmniej trzy miesiące. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz