sobota, 13 lutego 2016

Krupnik litewski

Przepis na krupnik litewski jest tylko jednym z licznych wariantów przepisów na ten trunek. Ośmielę się nawet napisać, że każdy kto zajmuje się wyrobem własnych wódek smakowych ma swoją własną recepturę na krupnik. Jest więc pole do popisu i prowadzenia własnych eksperymentów. Ten przepis na krupnik litewski proponuję potraktować jako bazę.


Fot. Fotolia.com

Składniki krupniku litewskiego:

  • 1 l spirytusu
  • 0,25 l wody
  • 0,25 l miodu płynnego
  • 0,2 kg cukru
  • kora cynamonu - kawałek ok, 3 cm
  • mały korzeń imbiru (najlepiej świeżego)
  • gałka muszkatołowa
  • 3 łyżki suszonych płatków róży
  • 12 goździków
  • 12 jagód jałowca
  • 5 gałązek ruty


Mimo tak długiej listy składników wykonanie krupniku litewskiego  nie jest trudne. Na początek w dużym rondlu zagotowujemy wodę z miodem, cukrem i wszystkimi przyprawami. Trzymamy tak na ogniu przez około kwadrans. 

Rondel zdejmujemy z ognia i do gorącego jeszcze płynu wlewamy powoli spirytus stale mieszając zawartością. Następnie garnek szczelnie przykrywamy (koniecznie, bo inaczej szybko ucieknie alkohol) i podgrzewamy bacząc, by już płynu nie zagotować.  

               Zobacz też: Przepis na krupnik

Rondel ponownie zdejmujemy z ognia. Wynosimy go do chłodnego pomieszczenia na dobę - w tym czasie musi też on być szczelnie przykryty. 

Ostatniego dnia nie pozostaje nic innego jak przelać napój przez gazę i przelać do butelek. Te szczelnie zamknięte (znów musimy dbać, by nie uciekły procenty) wynosimy do piwnicy na kwartał. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz