poniedziałek, 21 marca 2016

Nalewka królewska na rumie

Nazwa nalewki królewskiej wzięła się od smaku trunku. Po prostu ta nalewka godna jest podniebienia królów. Zanim ją jednak król spróbuje ktoś się musi nad nią napracować. 


Fot. Fotolia.com
Składniki nalewki królewskiej:

  • 1 l rumu
  • 0,2 l spirytusu
  • 0,5 kg miodu
  • 0,2 l wody
  • 50 g rodzynek
  • 50 g fig
  • 50 g daktyli
  • 30 g skórki pomarańczowej 

Wszystkie bakalie i skórkę pomarańczową musimy drobno pokroić. Dopiero takie wrzucamy do słoja i zalewamy alkoholem. Najpierw rumem, dopiero potem spirytusem. Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. 

               Zobacz też: Jakie nalewki robimy w kwietniu

Po dwóch tygodniach alkohol filtrujemy przez ręcznik papierowy. W czasie gdy płyn kapie, my z wody i miodu przygotowujemy syrop. W tym celu wlewamy przegotowaną  wodę do rondelka i podgrzewając ja rozpuszczamy w niej syrop. Woda nie powinna osiągnąć temperatury wyższej niż 40 stop. C. 

Syropu nie studzimy, tylko wlewamy do niego przefiltrowany alkohol. Cały płyn teraz ponownie wlewamy do słoja.Ten szczelnie zamykamy i odstawiamy na trzy dni. 

Teraz nie pozostaje nam nic innego jak zlać nastaw i przefiltrować go dokładnie. Klarowną nalewkę umieszczamy w butelkach. Te wyniesione do piwnicy powinny jeszcze nieruszane leżakować co najmniej przez pół  roku. 

1 komentarz:

  1. piękny, bursztynowy kolor ma ta królewska nalewka:)

    OdpowiedzUsuń