piątek, 25 marca 2016

Nalewka benedyktyńska

Przepis na oryginalną nalewkę benedyktyńską ma piękną legendę i jeszcze dłuższy spis składników - samych ziół jest około 40. Nic więc dziwnego, że jest to jeden z lepiej rozpoznawalnych trunków tego typu na świecie. My domowym sumptem możemy przygotować nalewkę nie ustępującej smakiem

Fot. Fotolia.com

Składniki nalewki benedyktyńskiej:

  • 1 l spirytusu
  • 125 ml koniaku
  • 1 l wody
  • 0,5 kg miodu
  • 12 g cukru (jedna łyżka)
  • 5 goździków
  • 5 g gałki muszkatołowej
  • 10 g kory cynamonu 
  • 10 g skórki z cytryny
  • 10 g świeżego korzenia imbiru
  • 10 g suszonej mięty
  • 10 g nasion kardamonu
  • 20 g korzenia arcydzięgla
  • 30 g łączy tataraku

Z racji ilości składników nalewka benedyktyńska wymaga pracy i cierpliwości. Przygotowanie zaczynamy od dokładnego umycia kłaczy tataraku i arcydzięgla. Czyste kroimy na drobne kawałki. Podobnie jak imbir i skórkę z cytryny. Wraz z pozostałymi ziołami wszystko wrzucamy do słoja. Na koniec dodajemy zrobiony z łyżki cukru karmel i całość zalewamy spirytusem. Szczelnie zamknięty słój odstawiamy w ciemne miejsce.

               Zobacz też: Jakie nalewki można robić w kwietniu

Po upływie 4-5 dni przystępujemy do kolejnego etapu. Do słoja wlewamy trzy szklanki przegotowanej wody. Mieszamy i przystępujemy do filtrowania. Tymczasem ze szklanki wody i miodu robimy syrop.

Do gorącego jeszcze syropu wlewamy macerat. Robimy to powoli, stopniowo, często mieszając. Na koniec dodajemy koniak.

Teraz już nie pozostaje nic innego jak wlać nalewkę do butelek. Te trzeba szczelnie zamknąć i wynieść w ciemne i chłodne miejsce na co najmniej pół roku. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz