poniedziałek, 14 marca 2016

Nalewka grejpfrutowo-pomarańczowa na brandy

Nalewkę z grejpfruta i pomarańczy przygotowuje się stosunkowo szybko. Nie wymaga żadnych skomplikowanych operacji, poza cienkim obraniem skórek z owoców. 


Składniki nalewki grejpfrutowo-pomarańczowej:

  • skórka z 1 grejpfruta
  • skórka z 2 pomarańczy
  • 0,75 l brandy
  • 0,25 l płynnego miodu
  • szczypta mielonej kolendry
  • szczypta mielonego cynamonu

Owoce najpierw musimy dobrze umyć. Potem, przy pomocy ostrego noża, cienko obrać dbając by nie zahaczyć o białą część cytrusów. Skórki kroimy w paski i wrzucamy do słoja. Dodajemy po szczypcie kolendry i cynamonu. Zalewamy brandy. Szczelnie zamknięte naczynie odstawiamy w ciepłe miejsce.

            Czytaj też: Nalewka z grejpfrutów dla facetów

Po dwóch tygodniach przelewamy nastaw przez sito wyłożone gazą. Skórkę wyrzucamy, a do płynu dodajemy miód. Ponownie słój szczelnie zamykamy i ostawiamy. Słojem codziennie mieszamy by miód się rozpuścił.

Po tygodniu, gdy miód już będzie rozpuszczony, nastaw dokładnie filtrujemy przez bibułkę. Klarowną nalewkę przelewamy do butelek, które również musimy dobrze zakorkować. 

             Zobacz też: Nalewka grejpfrutowa dla pań

Wyniesione do piwnicy powinny jeszcze leżakować przez co najmniej miesiąc. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz