poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Nalewka z tarniny dla cierpliwych

Nalewka z tarniny to również klasyka nalewek. Ma wybitne walory smakowe i tylko jedną wadę. Na nalewkę z tarniny wykonaną według podanego przeze mnie przepisu potrzeba aż dwa lata. Jednak jej smak wynagrodzi nam czas czekania. 


Fotolia.com

Składniki na nalewkę z tarniny:
  • 1,5 kg owoców tarniny
  • 1,25 l spirytusu
  • 1,25 l wody
  • 6 goździków
  • 10 owoców jałowca
  • sok z cytryny
  • 150 g cukru
  • 10 łyżek miodu

Zanim zaczniemy prace nad nalewką z tarniny musimy odpowiednio przygotować owoce. Najlepiej je zbierać już po przymrozkach, ale ponieważ nie zawsze to możliwe, więc przebrane, umyte i wysuszone możemy na kilka dni włożyć do zamrażarki. 

Nalewkę z tarniny przygotowujemy dwuetapowo. W pierwszym etapie i w pierwszym słoiku umieszczamy owoce tarniny. Zalewamy je mieszaniną litra spirytusu z pół litrem wody. Nastaw umieszczamy w ciemnym miejscu na trzy miesiące. Czasem warto słojem zamieszać. 

               Zobacz też: Nalewka z tarniny dla facetów

Drugi etap zaczynamy dwa i pół miesiąca później. Do drugiego słoja wkładamy goździki, jałowiec (lekko rozgnieciony), wlewamy sok z połowy cytryny z rzadkim miodem i wsypujemy cukier. Zalewamy to mieszaniną ćwiartki spirytusu i szklanki wody. Ten słój trzymamy przez dwa tygodnie od czasu do czasu mieszając tak, by cukier i miód się rozpuścił. 

Następnie oba nastawy zlewamy. Owoce tarniny z pierwszego słoja zalewamy jeszcze pół litrem wody, tak by mogły one oddać zgromadzony w sobie alkohol. Potem nalew filtrujemy. 

Wszystkie nalewy łączymy ze sobą. W jednym naczyniu odstawiamy na pół roku. Po tym czasie nalewkę z tarniny butelkujemy i odstawiamy na kolejne miesiące do piwnicy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz