poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Nalewka z rozmarynu

Nalewka z rozmarynu, czyli rozmarynówka polecana jest osobom, które mają problemy z trawieniem. Kieliszek nalewki z rozmarynu wypity po sutym obiedzie pobudza organizm. A ponieważ rozmarynówkę według podanego tu przepisu robi się łatwo, warto by znalazła się w barku.



romarynówka, jak zrobić nalewkę z rozmarynu,
juliasudnitskaya - Fotolia.com

Składniki nalewki na rozmarynie:

  • 0,75 l wódki
  • 125 ml białego wina - wermutu
  • 2 gałązki rozmarynu
  • otarta skórka z pomarańczy
  • otarta skórka z cytryny

Gałązki rozmarynu umieszczamy w słoju, który zalewamy wódką i wermutem. Wytrawny, biały wermut znacznie poprawia aromat nalewki rozmarynowej. Dodajemy też skórkę otartą z połowy cytryny i połowy pomarańczy. Pamiętajmy, by cytrusy porządnie wcześniej wyszorować w gorącej wodzie.

Słój odstawiamy na trzy, cztery tygodnie. Płyn, który uzyska miły, lekko zielonkawy kolor filtrujemy w prosty sposób przelewając przez gazę (wystarczy, by zatrzymać odrobiny ze skóry cytrusów). Następnie nalewkę przelewamy do butelek. 

Nalewka z rozmarynu powinna jeszcze poleżeć około trzech miesięcy. Ale gdy wcześniej poczujemy ociężałość spowodowaną przejedzeniem to nie musimy sobie tej nalewki odmawiać. 

1 komentarz: