Nalewka z rozmarynu, czyli rozmarynówka polecana jest osobom, które mają problemy z trawieniem. Kieliszek nalewki z rozmarynu wypity po sutym obiedzie pobudza organizm. A ponieważ rozmarynówkę według podanego tu przepisu robi się łatwo, warto by znalazła się w barku.
juliasudnitskaya - Fotolia.com |
Składniki nalewki na rozmarynie:
- 0,75 l wódki
- 125 ml białego wina - wermutu
- 2 gałązki rozmarynu
- otarta skórka z pomarańczy
- otarta skórka z cytryny
Gałązki rozmarynu umieszczamy w słoju, który zalewamy wódką i wermutem. Wytrawny, biały wermut znacznie poprawia aromat nalewki rozmarynowej. Dodajemy też skórkę otartą z połowy cytryny i połowy pomarańczy. Pamiętajmy, by cytrusy porządnie wcześniej wyszorować w gorącej wodzie.
Słój odstawiamy na trzy, cztery tygodnie. Płyn, który uzyska miły, lekko zielonkawy kolor filtrujemy w prosty sposób przelewając przez gazę (wystarczy, by zatrzymać odrobiny ze skóry cytrusów). Następnie nalewkę przelewamy do butelek.
Nalewka z rozmarynu powinna jeszcze poleżeć około trzech miesięcy. Ale gdy wcześniej poczujemy ociężałość spowodowaną przejedzeniem to nie musimy sobie tej nalewki odmawiać.
Musi pachnieć niesamowicie :)
OdpowiedzUsuń