Zalety kminku są znane - przede wszystkim pomaga w trawieniu i likwiduje wzdęcia. Sam smak kminku jest specyficzny i nie każdy go lubi. Natomiast nalewka z kminku ma znacznie więcej zwolenników, a lecznicze działanie jest podobne. Nie ma więc wątpliwości, że jedna lub dwie butelki nalewki z kminku zawsze powinny być w naszej piwniczce.
Składniki nalewki z kminku:
- 250 g nasion kminku
- 1 l wódki
- 1 l wody
- 3 łyżki miodu
Wódka powinna mieć co najmniej 45. , ale mocniejsza nie zaszkodzi. Miód natomiast, ze względów estetycznych, powinien być jasny i płynny. Łatwiej się rozpuści, gdy go lekko podgrzejemy z dodatkiem wody, ale wystarczy podgrzanie do temperatury 30 stopni.
Czytaj też: Nalewka z kminku
Po dwóch dniach nastaw trzeba przefiltrować. Potem można przelać do butelek. Niestety, na pełnię smaku trzeba poczekać co najmniej trzy miesiące.
A ja lubię smak kminku :) zaciekawiłeś mnie tą nalewką...:)
OdpowiedzUsuńSzukam dobrej i skutecznej nalewki na migrenę. Proszę o przepis,jeśli to możliwe. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńHalina