środa, 9 kwietnia 2014

Nalewka z kminku z miodem

Zalety kminku są znane - przede wszystkim pomaga w trawieniu i likwiduje wzdęcia. Sam smak kminku jest specyficzny i nie każdy go lubi. Natomiast nalewka z kminku ma  znacznie więcej zwolenników, a lecznicze działanie jest podobne. Nie ma więc wątpliwości, że jedna lub dwie butelki nalewki z kminku zawsze powinny być w naszej piwniczce.



Składniki nalewki z kminku:
  • 250 g nasion kminku
  • 1 l wódki
  • 1 l wody
  • 3 łyżki miodu

Kminek możemy lekko zmiażdżyć w rondelku a potem zalać zimną wodą i zagotować. Następnie nasiona trzeba odcedzić, wsypać do słoja i zalać płynnym miodem (najlepiej jasnym) i wódką. Wódka powinna być mocna, najlepiej 45%. Naczynie należy szczelnie zamknąć.

               Czytaj też: Nalewka z kminku

Po dwóch dniach nastaw trzeba przefiltrować. Potem można przelać do butelek. Niestety, na pełnię smaku trzeba poczekać co najmniej trzy miesiące.

1 komentarz:

  1. A ja lubię smak kminku :) zaciekawiłeś mnie tą nalewką...:)

    OdpowiedzUsuń