środa, 9 kwietnia 2014

Szybka nalewka kawowa

Nalewka kawowa to kolejny trunek ulubiony przez panie. Jest to nalewka wybitnie deserowa, idealnie pasująca do wszelkich ciast, lodów i innych łakoci. Ma działanie pobudzające, a wykonana według przepisu podanego niżej nalewka kawowa nie wymaga długiego okresu dojrzewania i jest szybka w przygotowaniu.


Fot. Fotolia.pl

Składniki na nalewkę kawową:

  • 200 g kawy ziarnistej
  • 1 l wódki
  • 1 szklana wody
  • 300 g cukru pudru

Najpierw ziarna kawy wsypane do dużego słoja zalewamy mocną wódką i szczelnie zakręcamy. Po tygodniu z cukru i wody przygotowujemy syrop. Studzimy go i wlewamy do słoja z nastawem kawowym. 

           Czytaj też: 6 zasad po których zrobimy dobrą nalewkę

Czekamy kolejny tydzień. Potem słój otwieramy, filtrujemy trunek dokładnie i rozlewamy do butelek. 

            Zobacz też: Nalewka kawowa na spirytusie

Nalewka kawowa jest już prawie gotowa. Trzeba tylko dać jej przez dwa tygodnie odpocząć i można serwować na stół razem z filiżanką kawy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz