Nalewka jeżynowa z winem i koniakiem to wyższa szkoła sztuki przygotowywania nalewek. Otrzymany trunek ma niezwykle oryginalny smak i z pewnością zadziwi niejednego degustatora. Zaletą jest również szybki czas dojrzewania nalewki.
Fot. Autor |
Składniki nalewki jeżynowej na koniaku:
- 1 kg jeżyn
- 0,5 l koniaku
- 0,5 czerwonego wina
- 0,7 kg cukru
- 0,7 l przegotowanej wody
Wyselekcjonowane dojrzałe jeżyny, po opłukaniu, wsypujemy do słoja i tam je lekko rozgniatamy np. tłuczkiem do ziemniaków. Nie ściskamy ich na miazgę. Wystarczy jak trochę puszczą sok. Wtedy jeżyny zalewamy winem i koniakiem (zamiast oryginalnego koniaku można użyć brandy). Wino na nalewkę musi być nie tylko czerwone ale i wytrawne.
Zobacz też: Przepis na prostą nalewkę z jeżyn
Słój odstawiamy w ciemnym i chłodnym miejscu. Po miesiącu nalew przelewamy przez gęste sito wyłożone gazą. Owoców nie wyrzucamy - możemy ich użyć do innych celów. Płyn natomiast mieszamy z syropem przygotowanym z lekko tylko podgrzanej wody, w której rozpuszczamy cukier.
Zmieszane płyny wlewamy do garnka i pod przykryciem doprowadzamy do wrzenia. Gdy płyn nieco ostygnie zaczynamy go filtrować. Zimny i klarowny przelewamy do butelek.
Czytaj też: Nalewka z jeżyn nieco kwaskowata
Szczelnie zamknięte butelki w piwnicy powinny leżakować jeszcze co najmniej przez miesiąc. Nalewka jeżynowa przygotowana według tego przepisu nie jest mocna. A najlepiej smakuje po schłodzeniu.
Dzień dobry!
OdpowiedzUsuńPańska pasja jest zaraźliwa :) dziękuję za dzielenie się doświadczeniem w przygotowaniu nalewek.
Piszę również z pytaniem: posiadam kupny syrop różany 100ml (skład: woda, cukier,3% naturalnego ekstraktu z róży, witamina C, naturalne barwniki). Czy na jego podstawie mogę przygotować nalewkę lub wódkę różaną? Czy wystarczy zmieszać syrop z 0,5l wódki?
Pozdrowienia,
Paulina.
Pani Paulino; Na bazie takiego syropu to raczej bym nalewki nie starał się zrobić. Jeśli już to bym dodał syrop do wódki. Ale najpierw w niewielkich ilościach i w ramach poszukiwanego smaku (i słodkości) ewentualnie dodawać go więcej. Po dodaniu syropu trzeba poczekać "aż wódka się przegryzie", czyli najlepiej odstawić trunek do dobę.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Bardzo dziękuję za odpowiedź! Pana rady są dla mnie cenne!
Usuń