sobota, 27 kwietnia 2019

Zapiekane szparagi z boczkiem i oscypkiem

Potrawę ze szparagów z boczkiem i oscypkiem w sosie holenderskim robi się szybko. Trzeba tylko mocno rozgrzać piekarnik. Jednak wykonanie tego przepisu powoduje, że brudzi się całą stertę naczyń.

szparagi biale i zielone stojace w lodzie
Fot. Pixabay.com
Do przygotowania potrawy należy przygotować dwa rodzaje szparagów - białe i zielone. Dzięki temu potrawa będzie wyglądała ciekawiej, bo kolorowo. A oczy też jedzą. Tak więc 

idąc zakupy musimy kupić: 

  • pęczek szparagów białych
  • pęczek szparagów zielonych
  • 15 dag oscypka
  • 10-15 dag cienko pokrojonego boczku wędzonego
  • produkty potrzebne do zrobienia sosu holenderskiego
Szparagi obieramy (ja obieram również zielone, których podobno się nie obiera) nie żałując twardych elementów, które wyrzucamy. Obrane szparagi wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy przez 5-7 minut.

W tym czasie na dno żaroodpornego naczynia kładziemy oscypek pokrojony w niezbyt cienkie plastry. Naczynie dobrze jest wcześniej posmarować masłem. Oscypek powinien pokryć całe dno.Warto postarać się o oryginalny oscypek, bo ma on zdecydowany smak. Zastąpienie go innym powoduje, że potrawa staje się bardziej mdła.

               Zobacz też: Jak łatwo przyrządzić szparagi

Wyjęte z wody szparagi układamy na oscypku. Przykrywamy plastrami boczku (koniecznie wędzonego) i polewamy sosem holenderskim. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C. na 15-20 min.

Szparagi zapiekane z boczkiem i oscypkiem można popijać białym, wytrawnym winem. Lub w wersji bezalkoholowej - sokiem pomidorowym.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz