Potrawę ze szparagów z boczkiem i oscypkiem w sosie holenderskim robi się szybko. Trzeba tylko mocno rozgrzać piekarnik. Jednak wykonanie tego przepisu powoduje, że brudzi się całą stertę naczyń.
Fot. Pixabay.com |
idąc zakupy musimy kupić:
- pęczek szparagów białych
- pęczek szparagów zielonych
- 15 dag oscypka
- 10-15 dag cienko pokrojonego boczku wędzonego
- produkty potrzebne do zrobienia sosu holenderskiego
W tym czasie na dno żaroodpornego naczynia kładziemy oscypek pokrojony w niezbyt cienkie plastry. Naczynie dobrze jest wcześniej posmarować masłem. Oscypek powinien pokryć całe dno.Warto postarać się o oryginalny oscypek, bo ma on zdecydowany smak. Zastąpienie go innym powoduje, że potrawa staje się bardziej mdła.
Zobacz też: Jak łatwo przyrządzić szparagi
Wyjęte z wody szparagi układamy na oscypku. Przykrywamy plastrami boczku (koniecznie wędzonego) i polewamy sosem holenderskim. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C. na 15-20 min.
Szparagi zapiekane z boczkiem i oscypkiem można popijać białym, wytrawnym winem. Lub w wersji bezalkoholowej - sokiem pomidorowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz