Nalewka z pędów sosny nieustannie kojarzy mi się z wakacjami i zapachem sosnowego lasu. Na nalewkę z sosny wybieramy młode pędy, więc najlepiej wybrać się na zbiory wiosną. Pamiętajmy jednak by nie ogałacać jednego drzewa ze wszystkich pędów. Zróbmy raczej spacerek po lesie wybierając tylko najładniejsze młode pędy z kilku drzew.
Fot. Pan Piter |
Do przygotowania nalewki z sosny potrzebować będziemy:
- 0,5 l młodych pędów sosny
- 500 g cukru
- 1 l spirytusu
- 2 szklanki wody
Młode pędy, umyte i obrane z brązowych łusek, wkładamy do słoja przesypując warstwowo cukrem. Można je lekko zgnieść, tak by łatwiej puszczały sok.
Słój odstawiamy w ciepłe, nasłonecznione miejsce na kilka (co najmniej dwa) tygodni. Czekamy aż cukier całkiem się rozpuści. Następnie zlewamy cukier, pędy płuczemy w przegotowanej wodzie wodzie. Resztki sosny, pozbawione już całkiem soku i cukru wyrzucamy. Zlany syrop łączymy z wodą i odstawiamy na kilka dni.
Czytaj też: Nalewka na młodych liściach czarnej porzeczki
Kolejny etap to filtrowanie syropu. Gdybyśmy nie robili nalewki, to byśmy go przelali do butek i odstawili na zimę jako lekarstwo dla dzieci na zimę. Ponieważ jednak zajmujemy się produkcją nalewek to do syropu dodajemy spirytus. Mieszamy i wlewamy do butelek otrzymując lekarstwo dla dorosłych, ponieważ nalewka z sosny ma właściwości lecznicze i możemy zastosować ją przy przeziębieniu.
Zobacz też: Nalewka z pędów sosny na winie
Nalewka z pędów sosny powinna dojrzewać w piwnicy przez co najmniej pół roku. W zimie jest doskonała na przeziębienie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz