Najbardziej popularne danie z kani, czyli kania a`la schabowy, każdemu może się znudzić. Podaje więc przepis na kanie z cebulą i jajkiem przypominające omlet.
Fot. Pan Piter |
Do przygotowania kani w jajku potrzebujemy:
- 2 kapeluszy z kani
- 1 sporej cebuli
- ząbek czosnku
- 3 jajek
- śmietany
- soli
- pieprzu
- masła
Kanie myjemy i kroimy w paski. Wrzucamy je na patelnię z rozgrzanym masłem. Jeśli nawet początkowo wydaje się, że nie zmieszczą się wszystkie to bez obaw. Grzyby smażone wkrótce zmniejszą swoją objętość.
Zobacz też: Jak łatwo oczyścić kurki
Na drugą patelnię (tak będzie najwygodniej) wrzucamy drobno posiekaną cebulę i posiekany czosnek. Podsmażamy ją aż się lekko zarumieni.
W tym czasie do miseczki wbijamy trzy całe jajka. Roztrzepujemy je i dodajemy ze dwie łyżki dobrej śmietany (można ją zastąpić mlekiem).
Zobacz też: Marynowanie smażonych grzybów
Gdy zobaczymy, że kanie już są miękkie i nadają się do spożycia dodajemy cebulę, doprawiamy solą i pieprzem (można tez dodać tymianek). Zalewamy jajkiem ze śmietaną i smażymy jeszcze tyle, by jajko się ścięło.
Tak przygotowane kanie możemy już przekładać na talerze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz