Przygotowanie dżemu brzoskwiniowego jest bardzo proste. Należy tylko zadbać o to by nie był zbyt słodki. Podany poniżej przepis na dżem brzoskwiniowy zapełni nam 5-6 słoików o pojemności 330 ml. Im dłużej dżem wysmażymy, tym mniej otrzymamy produktu finalnego, ale będzie on lepszej jakości.
Fot. Fotolia.com |
Do przygotowania dżemu brzoskwiniowego potrzebujemy:
- 2 kg brzoskwiń
- 300 g cukru
- 1/2 cytryny
- 1/2 laski wanilii
Brzoskwinie na dżem, podobnie jak na nalewkę brzoskwiniową, muszą być zdrowe i dojrzałe. Najpierw je parzymy wrzątkiem, a potem obieramy ze skórki. Wyjmujemy pestki i wrzucamy do garnka o grubym dnie. Zaczynamy smażenie.
Czytaj też: Jak zrobić dżem z czarnej porzeczki
Dojrzałe owoce mają więcej pektyn niż te mniej dojrzałe. Dlatego do dżemu z brzoskwiń nie muszę dodawać żadnych żelów, ani nic tym podobnego. I bez tego dżem osiąga właściwą konsystencję. Musi tylko być odpowiednio długo smażony.
Do smażących się brzoskwiń warto dodać sok z połowy cytryny dla podkreślenia smaku owoców. Warto też dorzucić pół laski wanilii (lub od biedy łyżeczkę cukru waniliowego). Te składniki nie są obowiązkowe, ale wraz z nimi dżem nabiera smaku i aromatu.
Brzoskwinie smażymy tak długo aż masa w garnku zgęstnieje. Pamiętać trzeba, by je często mieszać. Po dwóch, trzech godzinach, gdy już widzimy że smażenie dobiega końca, dodajemy cukier.
Zobacz też: Przygotowujemy dżem z wiśni
Najlepiej dodawać go w niewielkich ilościach i próbować smak. Gdy jest go za mało dosypujemy, mieszkamy i znów próbujemy. Podana w recepturze ilość cukru powinna wystarczyć, ale niektórzy lubią znacznie słodsze przetwory.
Na koniec dżem brzoskwiniowy wkładamy do słoiczków, zakręcamy, pasteryzujemy i przechowujemy w chłodnym pomieszczeniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz