Sałatka z pieczonych buraków jest wyśmienitym dodatkiem do mięs i wędlin. Podajemy ją na zimno. Ładnie zaprezentowana sałatka z pieczonych buraków może być ozdobą talerza.
Do przygotowania sałatki z pieczonych buraków potrzebujemy:
- 1 kg buraków
- miód
- ocet balsamiczny
- sól
- pieprz
Buraki można upiec razem z mięsem kładąc je obok naczynia. Można
je piec bezpośrednio na blaszce, na której warto położyć papier do pieczenia
(by nie zapiec na blasze soku z wypływającego buraka). Generalnie o tym jak upiec buraki przeczytacie w innym poście.
Buraki to warzywo zdecydowanie za rzadko pojawiające się na naszych
stołach. Zapewne winne jest temu zbiorowe żywienie, bo papka buraczana podawana
jako dodatek do posiłku w przedszkolu lub stołówce zakładowej nie jednego zniechęcił
to ich jedzenia. A szkoda, bo warzywo ma wiele walorów.
Zobacz też: Bób duszony z winem
Zacznijmy od witamin. W burakach znajdziemy witaminy A, C, B oraz
wiele niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu minerałów.
Są też bardzo dobrym lekarstwem na raka. Doskonale chronią organizm przed
działaniem wolnych rodników i to powoduje, że należą do warzyw najskuteczniej zwalczających
raka.
Równie zdrowotne właściwości ma sok z buraka. I to nie tylko
surowego, który nie każdemu może smakować, ale również rewelacyjny z kiszonego
buraka. Wzmacnia on także układ odpornościowy, więc może uchronić nas przed
infekcją w okresie jesienno-zimowym.
Wykonanie
Buraki pieczone obieramy i
kroimy albo w cienkie plastry, albo w kostkę. Nie trzemy ich na drobnej tarce,
bo zrobimy papkę, która nie wygląda apetycznie.
Pokrojone buraki doprawiamy
solą i pieprzem do smaku. Łyżkę płynnego miodu rozpuszczamy w pięciu łyżkach
oleju balsamicznego. Ocet z miodem wlewamy do buraków i dokładnie mieszamy.
Czytaj też: Surówka z porów z jabłkiem
Zanim podamy sałatkę na stół
musimy jeszcze zadbać o to by smaki dobrze się wymieszały. Dlatego wkładamy
buraki do woreczka foliowego dbając o to, by było w nim jak najmniej powietrza.
Ten woreczek wkładamy do drugiego (by całość byłą mocniejsza) i owijamy nitką.
Teraz buraki wkładamy do
lodówki. Powinny tak poleżeć co najmniej dwie godziny. Wyjęte z lodówki
wkładamy do salaterki i podajemy na stół.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz