Surówkę z jabłkiem robi się bardzo szybko. Zieleniny to zawsze można jeść sporo. Tanie to i zdrowe. Ostatnio w swojej diecie odkryłem pora i kilka smacznych dań udało mi się już przygotować.
Fot. Pixabay.com |
Do przygotowania tej surówki wcale nie potrzeba wielu składników. Wystarczy tylko:
- 40 dag porów
- 2-3 jabłka
- pół szklanki majonezu
- sól, cukier i sok z cytryny do smaku
Pora czyścimy, odcinamy zbędne części, kroimy na pół i dokładnie myjemy. Suszymy ręcznikiem papierowym i kroimy w drobne części.
Z jabłek wyjmujemy gniazda nasienne i trzemy na tarce o dużych otworach. Jabłka przed tarciem można obrać ze skóry.
Zobacz też: Sałatka wiosenna z rzodkiewki i ogórków
Potem to wszystko wrzucamy do większej miski, mieszamy, dodajemy majonez i doprawiamy do smaku dodając kilka kropel soku z cytryny. Przekładamy na salaterkę i smacznego.
Moja bratowa tą surówkę zjada, zanim na stole pojawi się drugie danie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz