Kwiecień i maj to miesiące wiosenne, w których organizm domaga się zmiany diety. Na talerzu pojawia się sporo nowalijek w tym rzodkiewki i ogórki. Jednym ze sposobów urozmaicenia posiłków jest więc prosta sałatka wiosenna, szybka w przygotowaniu.
Fot. Pixabay.com |
Składniki sałatki wiosennej:
- rzodkiewka
- ogórek
- szczypiorek
- śmietana lub jogurt
- sól
- pieprz
Rzodkiewkę i ogórek kroimy (oczywiście po umyciu) w drobne kawałki. Szczypior siekamy. Wszystkie składniki, w dowolnych proporcjach i ilości, wrzucamy do miski. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy śmietany i mieszamy.
Sałatkę można przed podaniem ozdobić liśćmi sałaty, oliwkami, małymi pomidorkami koktajlowymi lub paprykowymi.
Zobacz też: Surówka z kapusty pekińskiej
Tego przepisu nie wolno taktować ortodoksyjnie. Podane składniki są tak dobrane, by sałatka była kolorowa i miła dla oka. Można, a nawet trzeba z nią eksperymentować. Ostatnio zabrakło mi rzodkiewki, ale miałem czerwoną paprykę. Sprawdziło się wyśmienicie.
Częstym dodatkiem do tej sałatki są również jajka gotowane na twardo, krojone w kostkę razem z żółtkiem.
Do tej sałatki można też dodawać ser. Mi bardzo smakuje z oscypkiem lub serem pleśniowym. Jeśli użyjecie do tej sałatki swoich ulubionych składników lub przypraw to powiedzcie o tym w komentarzu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz