Wiele osób się dziwi, że można w ogóle kisić młodą kapustę. Tymczasem młodą kisi się niemal tak samo jak starą. Ma tylko tę zaletę, że smakuje inaczej i szybciej jest gotowa do jedzenia.
Fot. Pixabay.com |
Do zakiszenia młodej kapusty potrzebujemy:
- 1 główki kapusty
- około 20 g soli kamiennej
- dwóch liści laurowych
Poszatkowaną solimy i odstawiamy w misce na pół godziny lub godzinę - zmniejsza się jej objętość a sama kapusta staje się bardziej miękka i łatwiej ją ubijać. Można ją kisić w glinianym garze lub dużym słoiku. Ważne jest by była dobrze ubita.
Zobacz też: Jak przygotować duszoną młodą kapustę
Ile soli dodać do kiszenia młodej kapusty? Podręcznikowo dodaje się 20 gram soli na kilogram warzywa. Ponieważ młode główki ważą około kilograma (na początku sezonu) do półtora więc przelicznik jest łatwy. Można też zastosować inny sposób - posolić kapistę tyle, by miała taki smak jakbyśmy chcieli przygotować surówkę.
Wkładając do garnka poszatkowaną młodą kapustę co chwilkę ją warto próbować, by zbadać słoność. Powinna być taka słona, jakbyśmy przyrządzali surówkę.
Młodą kapustę można kisić z młodą cebulą, kminkiem, marchewką. Ja uwielbiam ją już próbować następnego dnia po zakiszeniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz