niedziela, 5 maja 2019

Zupa - krem ze szparagów

Przepis na krem ze szparagów może być bardzo prosty. Przy małej ilości składników można zrobić zupę szparagową, po zjedzeniu której chce się palce lizać. Przygotowanie smacznego kremu ze szparagów zajmuje niecałą godzinę.

szparagi, przechowywanie szparagow, zupa ze szparagow

Do zrobienia kremu ze szparagów potrzeba:


  • 1 kg białych szparagów
  • 1 l bulionu drobiowego
  • 1 dużą cebulę

Po kupnie szparagów można je jeszcze przechować przez krótki czas. Trzeba jednak zadbać o warunki przechowywania, bo warzywa te mogą nabrać nieprzyjemnej goryczy. Najwięcej czasu zajmie obranie szparagów. Natomiast przygotowanie zupy należy zacząć od obrania i pokrojenia w piórka cebuli.

Cebulę powoli podsmażamy na patelni na maśle klarowanym. Gdy cebula zacznie się rumienić wrzucamy ją do garnka a na patelnie wrzucamy szparagi. Smażymy je do momentu, w którym ze wszystkich stron będą one lekko przypalone. Następnie wrzucamy i je do garnka.

Cebule i szparagi zalewamy bulionem - dobrze był był on już gorący. Gotujemy około 10 min aż szparagi zmiękną. Garnek odstawiamy i czekamy aż ostygnie mniej więcej do temperatury 70 stop. C.

               Zobacz też: Przepis na szparagi zapiekane

Kolejny krok to zblendowanie zawartości garnka. Warto to zrobić dokładnie, by przy ostatnim etapie nie było dużych strat. A ten ostatni etap to przetarcie zblendowanych szparagów przez sitko. Łatwiej i szybciej tę pracę wykonany, gdy do przecierania użyjemy chochli (ma ona kształt zbliżony do sitka i duża powierzchnię).

Krem ze szparagów podajemy z grzankami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz