środa, 1 maja 2019

Nalewka z kwiatów dzikiej róży

Do przygotowania nalewki z płatków kwiatów dzikiej róży trzeba się przygotować w maju. Zrywanie kwiatów i potem selekcjonowanie płatków jest nieco żmudną pracą, ale smak tego trunku wynagrodzi nam wszystkie trudy.


Jak przygotować nalewkę z dzikiej róży
Fot. Fotolia.com

Przygotowywanie nalewek z kwiatów nie jest niczym wyjątkowym. Takie trunki możemy przygotowywać między innymi z drzew akacjowych, baldachów czarnego bzu, głogu, rumianku, fiołków, kwiatów jarząbu i wielu innych.

Do zrobienia nalewki z płatków dzikiej róży potrzebujemy:


  • 0,5 l płatków kwiatów dzikiej róży
  • 1 l spirytusu
  • 0,5 l wódki
  • szklanka wody
  • 0,3 kg cukru

Umyte starannie płatki kwiatów dzikiej róży umieszczamy w słoju, do którego musi się zmieścić dwa litry płynu. Najpierw płatki zalewamy wódką, potem spirytusem. Szczelnie zamykamy, by nam procenty nie wywietrzały i odstawiamy na dwa miesiące w ciepłe miejsce bez dostępu do promieni słonecznych.

Kolejny etap to przygotowanie syropu z wody i cukru. Wystudzony dolewamy do słoja. Jeśli mamy dodajemy kilka kropel olejku różanego i alkiermesu. Słój ponownie szczelnie zamykamy i odstawiamy ponownie. Ale tym razem już stawiamy go w chłodnym miejscu.

Czekamy trzy miesiące. Dopiero teraz płyn zlewamy, płatki wyciskamy i wyrzucamy. Nalewkę starannie filtrujemy i wlewamy do butelek.

Nalewka jest przydatna w zimne, jesiennie wieczory.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz