czwartek, 21 sierpnia 2014

Nalewka miętowa

Podany tu przepis na nalewkę miętową jest prosty w wykonaniu i pozwala na szybkie kosztowanie nalewki z mięty. Taka nalewka miętowa na spirytusie potrafi rozgrzać a jednocześnie rewelacyjnie odświeża w czasie upałów. 


Fot. Robert S. Donovan

Składniki nalewki miętowej:

  • 4 suszone liście mięty
  • 1 l spirytusu
  • 0,25 l wody
  • 200 g cukru
  • 1 ziele angielskie

Liście mięty należy najpierw nieco skruszyć i wsypać do słoja. Potem trzeba zalać spirytusem i szczelnie zamknąć. Postawić w słonecznym miejscu.

               Czytaj też: Nalewka miętowo-pomarańczowa

Po tygodniu nalewkę filtrujemy. Gdy płyn będzie się przesączać przez filtr my robimy syrop z cukru. Podgrzewamy więc wodę i rozpuszczamy w niej cukier. Gdy nalewka się już przefiltruje mieszamy ją z syropem.

               Zobacz też: Nalewka miętowa po angielsku

Teraz trzeba już tylko wlać nalewkę do butelek i zakorkować. Spożywać można bez leżakowania. 

5 komentarzy:

  1. mniam! wiedziałam, że dopadnie mnie ślinotok kiedy tu wejdę!

    OdpowiedzUsuń
  2. Już zabieram się do pracy użyję tylko świeżej mięty.

    OdpowiedzUsuń
  3. A czy można użyć mięty z torebki?

    OdpowiedzUsuń
  4. Można zaryzykować. Ale na własną odpowiedzialność. W końcu to też suszona mięta.

    OdpowiedzUsuń