piątek, 22 sierpnia 2014

Nalewka kokosowa z brandy

W krajach, w których rosną palmy kokosowe mówi się, że są to drzewa, które potrafią zaspokoić wszelkie potrzeby człowieka. Do jednej z nich należy zrobienie nalewki kokosowej. Przepis na nalewkę kokosową z brandy nie jest trudny, a trunek można degustować niemal natychmiast po jego przygotowaniu.

Fot. Steven Ford

Składniki nalewki kokosowej z brandy:

  • 2 szklanki wiórek kokosowych
  • 750 ml wódki
  • 125 ml brandy
  • 4 ziarnka kolendry
  • esencja waniliowa

Na nalewkę warto wybrać dobre wiórki kokosowe. W handlu można bowiem trafić na kiepskie, które z prawdziwym kokosem nie mają wiele wspólnego. Dobre wiórki kokosowe wsypujemy do słoja. Dodajemy ziarna kolendry i zalewamy niewielką ilością (mniej niż pół łyżeczki do herbaty) esencji waniliowej. Zalewamy alkoholem i odstawiamy w ciepłe miejsce. Słojem warto często, nawet codziennie, potrząsać.

Po miesiącu nastaw cedzimy przez sitko. Wiórki możemy mocno wycisnąć. Nie wyrzucamy ich - wykorzystamy je do deserów (wyśmienite do lodów). 

Teraz nie pozostaje już nic innego jak przefiltrować nalewkę i wlać do butelek. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz