Wykonanie nalewki żurawinowej w angielskim stylu nie jest trudne. Przepis na żurawinową ma niewiele składników a dodatkową zaletą jest krótki czas dojrzewania nalewki.
Fot. Kristine Lejniece |
Do przygotowania nalewki żurawinowej po angielsku potrzeba:
- 2 szklanek żurawiny
- 0,75 l wódki
- 0,25 l wody
- 0,5 kg cukru
- 1 łyżeczkę skórki pomarańczowej
Owoce żurawiny, które przeznaczamy na nalewkę, powinny być przemrożone. Jeśli zbieraliśmy je przed przymrozkami, to schowajmy je noc do zamrażarki. Wyjęte z zamrażarki trzeba umyć i pokroić.
O właściwościach zdrowotnych żurawiny napisano tomy. Dość powiedzieć, że zaliczana jest do najzdrowszych roślin na świecie. Obok czosnku, oregano i sosny stanowi jeden z naturalnych antybiotyków. Nic więc dziwnego, że te owoce mają szerokie zastosowanie w kuchni. Wyśmienicie komponuje się z tak prozaicznym daniem jakim jest wątróbka z jabłkami.
Nas jednak bardziej interesują nalewki. Dlatego rozważyć koniecznie trzeba możliwość przygotowania zdrowotnej nalewki z żurawiny. Pomaga ona przy wielu chorobach układu pokarmowego na dziąsłach począwszy a na układzie moczowym skończywszy.
Kto szuka bardziej wyrafinowanych i oryginalnych smaków może pokusić się o nastawienie nalewki z żurawiny z ginem. Otrzymamy wtedy trunek o bardzo ciekawym bukiecie, który zadziwi niejednego amatora nalewek.
Wykonanie
Skupmy się jednak na tej recepturze. Pracę zaczynamy od przygotowania syropu. W dużym garnku podgrzewamy wodę (wcześniej zagotowana i ostudzoną) do której dosypujemy cukier. Syropu nie musimy gotować - nie powinniśmy go nawet za bardzo podgrzewać. Trzeba pamiętać, że zbytnio podgrzany cukier powoduje potem, że nastaw staje się bardziej mętny i nastręcza nam więcej kłopotów przy filtrowaniu.Gdy cukier się rozpuści do garnka wrzucamy żurawinę i łyżeczkę od herbaty otartej skórki pomarańczowej. Odstawiamy do wystygnięcia.
Kolejny etap to przelanie płynu do słoja i zalanie całości wódką. Słój, szczelnie zamknięty, powinien postać w chłodnym miejscu przez miesiąc co kilka dni wstrząsany.
Zobacz też: Jak filtrować nalewki. 4 sposoby na klarowny trunek
Ostatni etap wymaga najwięcej cierpliwości. Płyn należy przefiltrować i przelać do butelek. Te, dobrze zamknięte, powinny jeszcze leżakować w chłodzie przez miesiąc.
Tak więc w dwa miesiące po rozpoczęciu przygotowania nalewki z żurawiny nadaje się ona do picia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz