poniedziałek, 4 listopada 2019

Konfitura z żurawiny do mięsa i sera

O tym, że żurawina ma zbawienny wpływ na nasz organizm nikogo przekonywać nie trzeba. Zapewne jak i o tym, że może być wspaniałym dodatkiem do potraw wszelakich. Zwłaszcza mięsnych. Trzeba ją tylko odpowiednio przygotować.

trzy sloiczki konfitury z zurawiny zamkniete i przewiazane wstazką z cynamonem w laskach
Fot. Tesa Robbins

Do zrobienia żurawiny musimy zgromadzić:


  • 1 kg żurawiny
  • 125 ml wody
  • 0,4 kg cukru

O tym, jak świetnym produktem jest żurawina niech świadczy to, na jak wiele sposób można ją w kuchni wykorzystać. Jeśli wstrzymamy się do pierwszych przymrozków to można z tej rośliny zrobić wspaniałą nalewkę żurawinową po angielsku. Jej wielką zaletą jest to, że nie musi ona długo dojrzewać, a smak zwala z nóg.

Jak wspomnieliśmy walory zdrowotne są nie do przecenienia. Dlatego też, niemal obowiązkowo, należy mieć w barku zdrowotną nalewkę z żurawiny wykonaną według znanego od dziesiątków lat przepisu medycyny ludowej.  

Kto dla odmiany woli nowoczesne receptury ten może wypróbować przepis na nalewkę z żurawiny z  ginem

Ale nie tylko wykorzystujemy ją do produkcji nalewek. Jest ona wyśmienita jako dodatek. Kto nie wierzy, niech spróbuje przygotować wątróbkę drobiową z jabłkiem i żurawiną. To prawdziwy przysmak i to nie koniecznie dla miłośników podrobów. 

Wykonanie

No ale skoncentrujmy się na wykonaniu konfitury. Najbardziej pracochłonną czynnością jest przebranie żurawiny. Wyrzucamy wszelkie brzydkie owoce, listki, gałązki, trawki itp. Zdrowe i przebrane owoce starannie myjemy i potem suszymy.

W czasie, gdy żurawina schnie, my przygotowujemy syrop. Do garnka wlewamy pół szklanki wody i około 20 dag cukru. Gdy ów gęsty syrop się zagotuje wsypujemy do niego żurawinę. Owoce po chwili puszczą sok i wtedy można dodać resztę cukru. Warto jednak dodawać go partiami, próbując, by finalnie żurawina nie wyszła nam zbyt słodka.

Teraz już tylko pozostaje gotowanie żurawiny. Zajmuje to około pół godziny, ale bardzo często musimy ją mieszać, bo łatwą ją przypalić.

Czytaj też: Jak usmażyć borówki

Tak przygotowaną żurawinę przekładamy do sterylnych słoików. Żurawina nie wymaga pasteryzacji, jednak do wystygnięcia słoiczki ustawiamy dnem do góry. Słoiki możemy przechowywać nawet rok.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz