piątek, 4 października 2019

Jak usmażyć borówki na konfiturę z gruszkami

Konfitura z borówek, zwana także brusznicą, jest łatwa w przygotowaniu, choć zabiera trochę czasu. Najbardziej pracochłonną czynnością jest przebranie owoców, tak by były pozbawione liści, igieł i innych leśnych pamiątek. Dobrze wysmażone borówki praktycznie się nie psują.

krzaczki z borowkami rosnace w lesie obok pniaka scietego drzewa
Fot. Kjerstin Michaela Haraldsen


Do smażenia borówek potrzebujemy:


  • 1 kg borówek
  • 1 szklanki wody
  • 200 g cukru
  • 1 kg gruszek

Pracę zaczynamy od zrobienia syropu. Do wody wsypujemy cukier i podgrzewamy aż się rozpuści. Wtedy wsypujemy przebrane i umyte borówki.

Zobacz też: Jak zrobić nalewkę z gruszek

Borówki smażymy około godziny na wolnym ogniu. Musimy zadbać o to, by całkowicie odparowała woda a jednocześnie owoce żeby nie straciły swojego wyglądy i koloru.

Po zagotowaniu borówki umieszczamy w dużym słoju, który trzymamy w chłodnym miejscu. Jeśli są dobrze wysmażone to nic im się nie stanie.

Borówki zbieramy latem. Gruszki - odmiana konferencja - moim zdaniem najlepiej się do borówek nadają. Ale zbiory są jesienią. Więc z usmażonymi borówkami czekamy na gruszki.

Czytaj też: Jak zrobić nalewkę z borówek

Gdy się pojawią obieramy je, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w mniejsze kawałki. Znów do garnka o grubym dnie przekładamy borówki i razem z gruszkami smażymy około kwadransa.

Następnie konfiturę z borówek z gruszkami przekładamy do mniejszych słoików. Można też ją trzymać w dużym, z którego będziemy korzystali w miarę potrzeb. Bez obaw dobrze wysmażone borówki wytrzymają tak do późnej wiosny.


2 komentarze: