czwartek, 3 października 2019

Dynia na słodko i kwaśno w zalewie

Dynię można łączyć z owocami nawet nie występującymi w naszej strefie klimatycznej. Dziś, dla urozmaicenia smaków i aromatów, przepis na dynię w zalewie słodko-kwaśnej ze skórką pomarańczy.

duza, przekrojona dynia z widocznymi pestkami
Fot. Steve Buissinne

Przygotujmy:



  • 1,5-2 kg dyni
  • pół szklanki wody
  • pół szklanki octu
  • mała garść goździków
  • kandyzowana skórka pomarańczy - co najmniej 50 g
  • cukier - min. 1 kg
  • woda - 3/4 szklanki

Dynia jest bardzo wdzięcznym warzywem, które w naszej kuchni można wykorzystać na  różne sposoby. Można ją jeść na surowo mieszając na surówkę dynie z pomarańczą. Można też przygotować ciekawy w smaku dżem z dyni i jabłek, który będzie wyśmienity do kanapek lub do ciasta. Kto lubi mocniejsze trunki może się też pokusić o zrobienie nalewki z dyni, ale trzeba pamiętać, by wybrać odpowiedni gatunek. 

Przepis na dynię w zalewie słodko-kwaśnej jest bardzo prosty, ale wykonanie go ściśle według receptury zajmuje w sumie trzy dni.

Wykonanie

Dynię kroimy w kostkę o bokach po około 2 cm (albo większe). Wkładamy do emaliowanego garnka i zalewamy octem z wodą. W takiej zalewie trzymamy je co najmniej dobę często potrząsając. Chodzi o to, by dynia jak najbardziej wchłonęła ocet.

Następnego dnia odsączamy dynię na sicie a płyn, w której była ona trzymana, wylewamy. Gdy dynia się odsącza my przygotowujemy syrop z 3/4 szklanki wody i cukru. Ja dosypuję około kilograma cukru, ale są tacy, którzy sypią nawet i dwa razy więcej. Każdemu według gustu.

Zobacz też: Jak usmażyć powidła śliwkowe

Do wrzącego syropu wrzucamy odsączoną dynię. Gotujemy krótko, do momentu kiedy dynia stanie się przeźroczysta. Odstawiamy na bok do następnego dnia. Wtedy ja ponownie podgrzewamy i gorącą wkładamy do słoików - nie ma już potrzeby pasteryzowania.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz