czwartek, 15 października 2015

Nalewka z dyni z imbirem i cynamonem

Nalewka z dyni z imbirem jest trunkiem o niezbyt dużej mocy. Ma jednak ciekawy aromat i dzięki dodaniu korzeni ma właściwości rozgrzewające. Dodatkowym plusem dyniówki jest też niska cena potrzebnych do niej produktów.



dyniówka, nalewka  dyni na spirytusie, nalewka dyniowa, nalewka z dyni na wódce, nalewka z dyni z imbirem,
Fot. Fotolia.com

Składniki nalewki z dyni:

  • 1 kg dyni
  • 1 l wódki
  • 0,2 l wody
  • 300 g cukru
  • 1 cm świeżego imbiru
  • 2 cm kory cynamonowej

Dynię najpierw należy obrać, wydrążyć gniazdo nasienne i następnie pokroić w małą kostkę, którą umieszczamy w słoju. Wrzucamy do niego też kawałek świeżego imbiru oraz korę cynamonu. Wszystko to zalewamy wódką. Najlepiej jest użyć mocnej, 45. procentowej. Koniecznie musimy zadbać, by cała dynia była zalana.

Słój, w trosce o procenty, szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Od czasu do czasu słojem warto zamieszać. Po 21 dniach nastaw zlewamy i filtrujemy. Ponieważ dynia wchłonęła sporo alkoholu dlatego warto ją mocno wycisnąć.

            Zobacz też: Jak filtrować nalewki

W czasie gdy nalewka będzie filtrowana my z przegotowanej wody i cukru przygotowujemy syrop. Wodę lekko podgrzewamy i dosypujemy do niej cukier do momentu aż się całkiem rozpuści. Wtedy też zdejmujemy syrop z gazu i odstawiamy do wystygnięcia. 

Ostatni etap to połączenie klarownej już dyniówki z syropem i wlanie płynu do butelek. Butelki również szczelnie zamykamy i ostawiamy do chłodnego pomieszczenia. 

Nalewka z dyni powinna jeszcze w chłodzie dojrzewać przez pół roku. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz