piątek, 16 października 2015

Nalewka głogowo-miodowa

Głóg korzystnie wpływa na organizm. Poprawią pracę serca, obniża ciśnienie, wzmacnia, uodpornia, uspokaja. Dlatego owoc warto wykorzystać na nalewkę, bo nalewka z głogu, a do tego z miodem, ma bardzo zbliżone właściwości. A nie wolno zaprzepaścić okazji do zrobienia i zażycia lekarstwa.

Fot. Fotolia.com
Składniki nalewki głogowo-miodowej: 

  • 2 kg owoców głogu
  • 1 l spirytusu
  • 0,5 l wody
  • 0,5 l miodu akacjowego
  • 1 cytryna

Dojrzały i przemrożony głóg należy pozbawić szypułek i umyć. Wsypujemy go do słoja i tam zalewamy miodem, letnią wodą i na końcu spirytusem. Słój szczelnie zakręcamy i odstawiamy w ciepłym miejscu od czasu do czasu mieszając nim. 

Po tygodniu dobrze umytą cytrynę obieramy ze skórki. Odkładamy ją by podeschła, a resztę cytryny kroimy w plastry. W miarę możliwości wyjmujemy pestki, a cytrynę wrzucamy do słoja. To samo robimy ze skórką gdy ona już nieco podeschnie.

                  Zobacz też: Przepis na nalewkę z głogu

Czekamy kolejne trzy tygodnie i płyn zlewamy przez gęste sito wyłożone gażą. Degustujemy nalewkę i jeśli będzie zbyt słodka to możemy dodać jeszcze do dwóch gram kwasku cytrynowego. Płyn filtrujemy i wlewamy do butelek.

Szczelnie zamknięte butelki zostawiamy w chłodnym pomieszczeniu na co najmniej trzy miesiące. 

3 komentarze:

  1. wiem, że zima, ale czy będą kolejne przepisy na nalewki??
    trochę się martwię. iż taki zastój ma blogu

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam
    Zrobiłem ta nalewkę na dzikiej róży z miodem ,cynamonem i goździkami.Zapach ma fajny ale smak jakiś taki ziołowy ze spalonym karmelem-cukrem dosyć intensywny smak-sprawdzany przy zalewaniu do leżakowania.Nie sądzę że jakoś jeszcze diametralnie zmieni smak więc trzeba coś z tym zrobić.Zalana jest druga do tej moja żona proponuje dodać soku z cytryny żeby przełamać ten smak.Nie wiem co z tym zrobić a może drugą zrobić na cukrze?

    OdpowiedzUsuń
  3. Dostane owoce głogu w zimie?

    OdpowiedzUsuń