tag:blogger.com,1999:blog-1993777808201813808.post6645398448846039114..comments2022-11-17T16:36:58.910+01:00Comments on Twoje nalewki: Nalewka z głogu dobra na zdrowiePan Piterhttp://www.blogger.com/profile/09406864516794367115noreply@blogger.comBlogger15125tag:blogger.com,1999:blog-1993777808201813808.post-72184506878557258232021-10-22T03:30:33.453+02:002021-10-22T03:30:33.453+02:00Proszę Pana Pitera zgodnie z poprawkami pana Olo b...Proszę Pana Pitera zgodnie z poprawkami pana Olo by zmienić przepis gdyż jest niezgodny z pana dalszym komentarzem czyli wodę z miodem zalewamy tym głóg i co dalej na ile dni?Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/03812147627076895164noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1993777808201813808.post-69660539677944499412019-04-09T10:41:19.859+02:002019-04-09T10:41:19.859+02:00Nie podjąłbym się usuwania pestek z głogu.... :)Nie podjąłbym się usuwania pestek z głogu.... :)Pan Piterhttps://www.blogger.com/profile/09406864516794367115noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1993777808201813808.post-61841312542522819592018-09-26T13:09:06.744+02:002018-09-26T13:09:06.744+02:00czy używa się głóg z pesteczkami czy należy je usu...czy używa się głóg z pesteczkami czy należy je usunąć?bibikhttps://www.blogger.com/profile/06536036747058739733noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1993777808201813808.post-2994139698767605992016-11-02T14:35:40.600+01:002016-11-02T14:35:40.600+01:00Czyli przepis jest błędny. po zlaniu alkoholu nie ...Czyli przepis jest błędny. po zlaniu alkoholu nie wyrzucamy owoców tylko zalewamy je syropem.po ilu dniach w takim razie odsączamy owoce i łączymy syrop z akoholem?olohttps://www.blogger.com/profile/01207075307510427347noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1993777808201813808.post-73338104561157638292016-10-30T15:49:00.136+01:002016-10-30T15:49:00.136+01:00I ogólnie to moje coś to dzika różaI ogólnie to moje coś to dzika różaAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/16501599873001485730noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1993777808201813808.post-53256629781569884872016-10-30T15:48:01.285+01:002016-10-30T15:48:01.285+01:00w każdej nalewce do owoców
A co do moich wcześniej...w każdej nalewce do owoców<br />A co do moich wcześniejszych nalewka zrobiła się dobra ale po około 7-8 miesiącach i własnie ta na miodzie bo ta na cukrze taka za słodka.Teraz robię ponownieAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/16501599873001485730noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1993777808201813808.post-51196227832065102612016-10-17T15:43:03.734+02:002016-10-17T15:43:03.734+02:00Czegoś nie rozumiem:
"Gdy syrop się chłodzi o...Czegoś nie rozumiem:<br />"Gdy syrop się chłodzi odsączamy spirytus z owoców głogu. Owoce wyrzucamy a alkohol mieszamy z syropem."<br />Natomiast w odpowiedzi do komentarza Jaka Domowa :<br />"Syrop z cukru dodany do owoców po zlaniu alkoholu ma dwa zadania."<br />Więc dodajemy syrop do nalewu czy do owoców?<br />"olohttps://www.blogger.com/profile/01207075307510427347noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1993777808201813808.post-13885446081783556532016-01-06T13:37:40.935+01:002016-01-06T13:37:40.935+01:00Miód jest z pasieki znajomego z czystych bieszczad...Miód jest z pasieki znajomego z czystych bieszczadzkich lasów:)ma intensywny smak miodu a nie tylko słodki jak właśnie w sklepach i oszukiwany.Jest spadziowy wiadomo o tych porach roku.Ojcu smakuje.Cytryny kupione zobaczymy za parę dni.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/16501599873001485730noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1993777808201813808.post-11171864982433747432016-01-04T19:03:41.798+01:002016-01-04T19:03:41.798+01:00Hm, zastanawiam się zatem jakiej to jakości miód. ...Hm, zastanawiam się zatem jakiej to jakości miód. Taki ze sklepów sieciowych z napisem "miód z krajów UE" to się do nalewki nie nadaje, bo i nie wiem, czy on się do czegokolwiek nadaje. Z reguły nalewki na miodzie są szlachetniejsze niż cukrowe - cukru w ogóle warto w nalewkach unikać. Pan Piterhttps://www.blogger.com/profile/09406864516794367115noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1993777808201813808.post-87822398151802082892016-01-04T16:40:02.117+01:002016-01-04T16:40:02.117+01:00Dzięki za odpowiedź więc dam cytryny i zobaczymy.A...Dzięki za odpowiedź więc dam cytryny i zobaczymy.A ten smak zdaje mi się ,że pochodzi od miodu a nie od róży.Od czasu połączenia z miodem ten zapach zaczyna coraz bardziej dominować więc myślę że będzie coraz gorzej dałem 0.25kg na litrę wódki.Owoców było chyba 0.65.Owoce zalane drugi raz tak jak można różę i głóg zalewać wkoło.W planach ma leżakować rok ale żeby nie na darmo może drugą zrobić jednak na cukrze?Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/16501599873001485730noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1993777808201813808.post-55381785997128363812016-01-04T13:17:27.382+01:002016-01-04T13:17:27.382+01:00Oj, warto zdać się na kobiecą intuicję - kilka kro...Oj, warto zdać się na kobiecą intuicję - kilka kropel z cytryny na pewno nie zaszkodzi. Natomiast duża zaletą przy robieniu nalewek jest cierpliwość. Leżakowanie potrafi znacznie zmienić smak nalewki. W zasadzie to po to ono jest :) Pan Piterhttps://www.blogger.com/profile/09406864516794367115noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1993777808201813808.post-24007967112305378472016-01-03T17:26:19.688+01:002016-01-03T17:26:19.688+01:00Witam
Zrobiłem ta nalewkę na dzikiej róży z miodem...Witam<br />Zrobiłem ta nalewkę na dzikiej róży z miodem ,cynamonem i goździkami.Zapach ma fajny ale smak jakiś taki ziołowy ze spalonym karmelem-cukrem dosyć intensywny smak-sprawdzany przy zalewaniu do leżakowania.Nie sądzę że jakoś jeszcze diametralnie zmieni smak więc trzeba coś z tym zrobić.Zalana jest druga do tej moja żona proponuje dodać soku z cytryny żeby przełamać ten smak.Nie wiem co z tym zrobić a może drugą zrobić na cukrze?Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/16501599873001485730noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1993777808201813808.post-42595887081256645632014-09-23T22:06:29.651+02:002014-09-23T22:06:29.651+02:00Hm... Bardzo rzeczowa odpowiedz, dziekuje, sporobu...Hm... Bardzo rzeczowa odpowiedz, dziekuje, sporobuje...Fairy Tales of Moss and Fernhttps://www.blogger.com/profile/15180746495518812138noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1993777808201813808.post-62579683702118726332014-09-23T14:21:15.114+02:002014-09-23T14:21:15.114+02:00Syrop z cukru dodany do owoców po zlaniu alkoholu ...Syrop z cukru dodany do owoców po zlaniu alkoholu ma dwa zadania. Przede wszystkim wydobywa z owoców resztę alkoholu, który w inny sposób z nich nie wyjdzie (głogu nie można wycisnąć, bo owoce są za twarde). Po drugie cukier wydobywa też aromat. Dlatego lepiej jest go dodać po zlaniu już płynu z alkoholem. Pan Piterhttps://www.blogger.com/profile/09406864516794367115noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1993777808201813808.post-76149975076893667872014-09-21T20:15:15.776+02:002014-09-21T20:15:15.776+02:00Czy można głóg po prostu zasypać cukrem, a potem d...Czy można głóg po prostu zasypać cukrem, a potem dodac spirytus i wódke...?Fairy Tales of Moss and Fernhttps://www.blogger.com/profile/15180746495518812138noreply@blogger.com