piątek, 16 maja 2014

Nalewka porzeczkowa spożyta migiem

Nalewka porzeczkowa może być przygotowana według różnych przepisów. Jeden z przepisów na nalewkę z porzeczek mówi o tym, że powinna ona leżakować prawie osiem miesięcy. Podany przeze mnie przepis na nalewkę z czerwonej porzeczki jest bardziej przyjazny degustacji. Nalewkę można będzie kosztować już w dwa tygodnie po jej nastawieniu. 


Fot. Fotolia.com

Składniki nalewki z czerwonych porzeczek:
  • 1 l świeżego soku z porzeczek
  • 0,5 l spirytusu
  • 1 kg cukru
Ta nalewka jest również łatwa do przygotowania. Najtrudniejszy element to pozyskanie soku z porzeczek. Gdy go już mamy to wlewamy sok z czerwonej porzeczki do garnka i powoli mieszając zagotowujemy go. W czasie stygnięcia soku rozpuszczamy w nim cukier. 

         Zobacz też: Inny przepis na nalewkę z czerwonych porzeczek

Po osiągnięciu przez sok temperatury pokojowej wlewamy go do dużego słoja. Mieszamy razem ze spirytusem dodając go powoli i mieszając. Naczynie szczelnie zamykamy i odstawiamy w nasłonecznione miejsce na dwa tygodnie.

Kolejny krok to przefiltrowanie nalewki przez i rozlanie do butelek. Nalewka przygotowana według tego przepisu nadaje się do picia natychmiast. 

2 komentarze:

  1. w tym tygodniu wystartował nowy agregat zBLOGowani, umożliwiający: generowanie ruchu na blogi które dołączyły, dający możliwość obserwowania blogów i ulubionych wpisów. zapraszamy do rejestracji na www.zblogowani.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny kolor tej nalewki :) robiłam już z czarnych i czerwonych porzeczek, z agrestu, truskawek, wiśni, aronii i sama nie wiem czego jeszcze :) chętnie się zainspiruję więc będę tu zaglądać :)
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń