Nalewka porzeczkowa może być przygotowana według różnych przepisów. Jeden z przepisów mówi o tym, że powinna ona leżakować prawie osiem miesięcy. Podany przeze mnie przepis na nalewkę z czerwonej porzeczki jest bardziej przyjazny degustacji. Nalewkę można będzie kosztować już w dwa tygodnie po jej nastawieniu.
Fot. Fotolia.com |
Składniki nalewki z czerwonych porzeczek:
- 1 l świeżego soku z porzeczek
- 0,5 l spirytusu
- 1 kg cukru
Zobacz też: Inny przepis na nalewkę z czerwonych porzeczek
Po osiągnięciu przez sok temperatury pokojowej wlewamy go do dużego słoja. Mieszamy razem ze spirytusem dodając go powoli i mieszając. Naczynie szczelnie zamykamy i odstawiamy w nasłonecznione miejsce na dwa tygodnie.
Kolejny krok to przefiltrowanie nalewki przez i rozlanie do butelek. Nalewka przygotowana według tego przepisu nadaje się do picia natychmiast.
Piękny kolor tej nalewki :) robiłam już z czarnych i czerwonych porzeczek, z agrestu, truskawek, wiśni, aronii i sama nie wiem czego jeszcze :) chętnie się zainspiruję więc będę tu zaglądać :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj