czwartek, 15 stycznia 2015

Nalewka makowa na płatkach maku

Mak kwitnie od wczesnej wiosny do późnego lata. Warto wybrać się na łąkę by uzbierać nieco płatków z kwiatów maku. Wyłącznie to bo, by przygotować z nich oryginalną i rzadko spotykaną nalewkę makową. 


Fot. Behang.nl

Składniki nalewki na płatkach maku:

  • 1 l płatków kwiatów maku
  • 0,75 l wódki
  • 0,25 l wody
  • 0,25 kg cukru

Musimy uważać w jakim miejscu zbieramy płatki kwiatów maku. Dobrze się upewnić, że maki rosną na łące ekologicznej, z dala od pól czy sadów, w których stosowane są środki chemiczne.

            Czytaj też: Inne przepisy na nalewki kwiatowe 

Płatki delikatnie myjemy i wrzucamy do słoja. Zalewamy je alkoholem i obserwujemy jak tracą kolor. Gdy całkowicie zbledną, co zajmuje cztery do siedmiu dni wyjmujemy płatki z alkoholu. Płatki wyrzucamy a płyn mieszamy z syropek przygotowanym z wody i cukru. 

Całość filtrujemy i przelewamy do butelek. Nalewka z kwiatów maku nadaje się do degustacji od razu po jej zrobieniu. Ale warto odczekać kilka miesięcy. 

Nalewka ma delikatny, lekko słodki smak z aromatem maku. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz