niedziela, 1 marca 2015

Nalewka wiosenna z kwiatów czarnego bzu

Nalewkę z kwiatów czarnego bzu robimy wiosną, gdy kwitną krzewy tej rośliny. Na zbieranie baldachów kwiatów czarnego bzu powinniśmy wybrać dzień suchy i słoneczny w miejscu oddalonym od cywilizacji. 

fot. Fotolia.com

Składniki nalewki z kwiatów czarnego bzu:

  • 40 dużych baldachów kwiatów czarnego bzu
  • 0,4 l spirytusu
  • 1 l wody
  • 1 kg cukru
  • 2 cytryny

Najcenniejszy w kwiatach czarnego bzu jest pyłek, dlatego też baldachów się nie myje. Stad też warunek określony na wstępie o rygorach zbierania tych kwiatów. Usuwamy natomiast zielone szypułki. Z cukru i wody robimy syrop, który odstawiamy do wystygnięcia. 

Myjemy za to dokładnie cytryny, które następnie kroimy w plastry. Kwiaty czarnego bzu i plastry cytryny układamy w słoju warstwowo. Zawartość zalewamy schłodzonym już syropem. Słój, niezbyt szczelnie zamknięty, zostawiamy w ciepłym i nasłonecznionym miejscu na 10 dni, codziennie nim mieszając. W słoju pojawi się syrop, który zacznie lekko fermentować - im go więcej tym lepiej.

Do dalszego etapu przygotowania nalewki potrzebne nam będzie około 0,6 l syropu. Resztę możemy zużyć jako orzeźwiający napój. Część wykorzystywaną do nalewki mieszamy ze spirytusem. Dodajemy do niego pół łyżeczki suszonego korzenia arcydzięgla (do kupienia w sklepach zielarskich) i sok z cytryny.  Płyn zostawiamy w szczelnie zamkniętym słoju na miesiąc.

         Czytaj też: Nalewka z czarnego bzu dla zdrowotności

Następnie nalewkę dokładnie filtrujemy. Przelewamy do butelek, które szczelnie zamknięte wynosimy do chłodnego pomieszczenia. Tam nalewka powinna leżakować jeszcze co najmniej przez kwartał. 

Nalewkę z kwiatów czarnego bzu można podawać z lodem lub tonikiem. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz