wtorek, 3 marca 2015

Nalewka na zielonych orzechach włoskich z cytryną

Nalewkę z zielonych orzechów włoskich najlepiej przygotowywać pod koniec czerwca lub przed 20 lipca. Orzechy muszą być jeszcze miękkie. Tak by można je było pokroić nożem. 


Składniki nalewki na zielonych orzechach włoskich:

  • 25 zielonych orzechów włoskich
  • 2 l spirytusu
  • 2 g goździków
  • 2 g gałki muszkatołowej
  • 1 kg cukru
  • 1 l wody

Najpierw musimy zalać orzechy wrzątkiem. Po godzinie ciepła wodę wylewamy i orzechy zalewamy zimną. Tym razem zostawiamy je zamoczone na trzy godziny. W międzyczasie z umytej cytryny cienko obieramy skórkę bacząc uważnie, by nie było białego miąższu.

               Czytaj też: Nalewka z orzechów włoskich

Gdy orzechy zaznają już wodnej kąpieli kroimy je na drobne kawałki i wrzucamy do słoja. Razem z nimi dodajemy skórkę cytrynową, goździki oraz gałkę muszkatołową. Odstawiamy w ciepłe miejsce i jak się nam przypomni możemy zamieszać słojem.

Po trzech  tygodniach z wody i  cukru przygotowujemy syrop. Podczas, gdy on stygnie zlewamy płyn z orzechów i filtrujemy go. Klarowną orzechówkę łączymy z zimnym syropem. Jeśli jest taka konieczność, to całość filtrujemy ponownie. 

Na koniec przelewamy nalewkę orzechową do butelek, które szczelnie zamknięte przechowujemy w chłodnym miejscu. Nalewka z zielonych orzechów włoskich nadaje się do picia najwcześniej po pół roku, ale im dłużej leżakuje tym lepiej smakuje. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz