Fot. Fotolia.com |
Składniki nalewki dereniowej z jagodami:
- 1 kg owoców derenia
- 5 łyżek suszonych czarnych jagód
- 0,5 l spirytusu
- 0,5 l wódki
- do 1 kg cukru
Owoce derenia musimy starannie przebrać, umyć i ponakłuwać. Tak przygotowane wrzucamy do słoja. Dodajemy suszone czarne jagody i zalewamy alkoholem. Ważna jest kolejność - najpierw wlewamy wódkę a dopiero potem spirytus. Teraz słój trzeba szczelnie zamknąć i wystawić w ciepłym i słonecznym miejscu. Co kilka dni potrząsamy naczyniem żeby z owoców staranniej wydobyć aromat.
Po sześciu tygodniach zlewamy płyn. Owoce zasypujemy cukrem (można go użyć mniej niż kilogram). Wydobędzie on z derenia i jagód resztkę aromatu i pomoże odzyskać alkohol, który się znalazł w owocach. Słojem oczywiście potrząsamy od czasu do czasu i cierpliwie czekamy do trzech tygodni aż się cukier całkiem rozpuści.
Czytaj też: Nalewka z derenia jadalnego
Cukrowy syrop z silnym zapachem alkoholowym przecedzamy przez sito i i mieszamy z wcześniej uzyskaną nalewką alkoholową. Złączone płyny trzymamy razem przez tydzień po czym dokładnie filtrujemy i przelewamy do butelek.
Szczelnie zamknięte butelki powinny w chłodnej piwnicy leżakować co najmniej przez sześć miesięcy. Jednak gdy pozwolimy im dojrzewać tam nawet kilka lat, to trunek odwdzięczy nam się smakiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz