wtorek, 26 sierpnia 2014

Pestkówka, czyli nalewka na pestkach z jabłek

Nalewka na pestkach jabłek to trunek szlachetny. Na pewno pestkówka ma szanse przypaść do gustu osobom, które lubią trunki wytrawne. Największym problemem przy zrobieniu nalewki na pestkach z jabłek jest pozyskanie odpowiedniej ilości pestek.


 HandmadePictures - Fotolia.com

Składniki nalewki na pestkach z jabłek:

  • 1 szklanka pestek z jabłek
  • 0,25 l spirytusu
  • 0,5 l wody
  • 300 g cukru

Przygotowanie nalewki zaczynamy od zrobienia syropu z wody i cukru. Cukier można rozpuścić w lekko podgrzanej wodzie, która po przestudzeniu wlewamy do słoja. Wsypujemy do niego szklankę pestek z jabłek, zalewamy spirytusem i szczelnie zamykamy.

Słój zostawiamy w spokoju na 40 dni. Po tym czasie nastaw już tylko filtrujemy i przelewamy do butelek. Te, dobrze zamknięte, wynosimy do piwnicy na co najmniej pół roku.

Pestkówka ma to do siebie, że jej smak poprawia się wraz z upływem czasu. Jeśli więc uda się ją przechować przez kilka lat, to zadowolone będzie tylko nasze podniebienie. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz