Nalewka na pestkach jabłek to trunek szlachetny. Na pewno pestkówka ma szanse przypaść do gustu osobom, które lubią trunki wytrawne. Największym problemem przy zrobieniu nalewki na pestkach z jabłek jest pozyskanie odpowiedniej ilości pestek.
HandmadePictures - Fotolia.com |
Składniki nalewki na pestkach z jabłek:
- 1 szklanka pestek z jabłek
- 0,25 l spirytusu
- 0,5 l wody
- 300 g cukru
Przygotowanie nalewki zaczynamy od zrobienia syropu z wody i cukru. Cukier można rozpuścić w lekko podgrzanej wodzie, która po przestudzeniu wlewamy do słoja. Wsypujemy do niego szklankę pestek z jabłek, zalewamy spirytusem i szczelnie zamykamy.
Słój zostawiamy w spokoju na 40 dni. Po tym czasie nastaw już tylko filtrujemy i przelewamy do butelek. Te, dobrze zamknięte, wynosimy do piwnicy na co najmniej pół roku.
Pestkówka ma to do siebie, że jej smak poprawia się wraz z upływem czasu. Jeśli więc uda się ją przechować przez kilka lat, to zadowolone będzie tylko nasze podniebienie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz