wtorek, 26 sierpnia 2014

Nalewka figowa ze świeżych fig

O świeże figi w naszym handlu nie jest tak łatwo jak o suszone. Ale i one od czasu do czasu trafiają do sklepów. Zrobienie nalewki na świeżych figach nie jest proste, ale efekt wynagrodzi nam wszelkie trudny. Podany tu przepis na nalewkę figową wymaga też cierpliwości.

Fot. Herby (Herbert) Me - Fotolia.com

Składniki nalewki figowej ze świeżych fig:

  • 1 kg fig
  • 2 l wódki
  • 1 gruszka
  • 1 jabłko (kwaśne)
  • 200 g cukru

Najpierw musimy dokładnie umyć dokładnie figi i nie obierając ich pokroić na drobne kawałki. Podobnie robimy z gruszką i jabłkiem zostawiając gniazda nasienne. Owoce zasypujemy cukrem i przykryte ściereczką zostawiamy w ciepłym mi nasłonecznionym miejscu. Słojem od czasu do czasu potrząsamy. Czekamy około dwóch tygodni aż cukier się rozpuści. Otrzymujemy figowy syrop.

               Czytaj też: Jak zrobić nalewkę z fig suszonych

Ten  syrop trzeba teraz dokładnie przefiltrować i  połączyć z alkoholem. By nalewką miała swoją moc trzeba użyć wódki mocnej. Takiej co ma minimum 45%. Teraz nalewkę można już przelać do butelek.

Tak przygotowana nalewka figowa powinna jeszcze leżakować w chłodnym miejscu przez co najmniej pół roku. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz