piątek, 26 września 2014

Nalewka na kukułkach

Nalewka na kukułkach, a właściwie likier sporządzony na bazie cukierków kukułek to typowy damski trunek. Nie jest mocny, za to jest słodki. Taką nalewkę kukułkową przyrządzimy bardzo prosto i zaraz po zrobieniu nadaje się ona do częstowania gości. 

Fot. Steven Ford

Składniki nalewki na kukułkach: 

  • 0,5 kg kukułek
  • 0,25 l spirytusu
  • 0,25 l wody
  • puszka mleka skondensowanego

Cukierki kukułki po wyjęciu z papierków trzeba zmiażdżyć. Można to zrobić za pomocą wałka lub młotka. Pokruszone wrzucamy do słoja i zalewamy wodą i spirytusem. Jeśli nie mamy spirytusu to można użyć pół litra wódki nie dodając już wody.

Słój odstawiamy na kilka dni. Co jakiś czas intensywnie nim mieszamy po to by szybciej rozpuścić kukułki. Gdy stwierdzimy, że już się całkiem rozpuściły, dodajemy do słoja skondensowane mleko. Nie musimy dodawać całej puszki, ale nie ma co mleka żałować. 

Po dodaniu mleka trzeba cały nastaw bardzo starannie wymieszać. Potem słój zostawiamy na dobę w chłodnym miejscu. Zyskamy wtedy pewność, że wszystkie składniki dokładnie się przegryzą. 

Potem już można nalewkę przelać do butelek. A z butelek prosto do kieliszków. 

1 komentarz:

  1. niesamowite, dodaję do zakładek, muszę koniecznie to wypróbować :)

    pozdrawiam i zapraszam na naszego nowego bloga o dżemach!
    www.owocowyogrod.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń