czwartek, 11 grudnia 2014

Nalewka czekoladowa na rumie.

Konsumpcja czekolady, w innej niż tabliczka postaci, staje się coraz bardziej popularna. Czekoladę coraz częściej mrozimy, grzejemy, rozpuszczamy. Dlaczego by więc z czekolady nie zrobić nalewki? Smak nalewki czekoladowej na rumie szokuje wiele osób.

Fot. Fotolia.com

Składniki nalewki czekoladowej na rumie:

  • 3 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 150 g cukru
  • 0,1 l wody
  • 1 l rumu

Najpierw czekoladę trzeba rozpuścić. Należy do zrobić w naczyniu umieszczonym w większym naczyniu z wodą, którą się podgrzewa. Czekoladę (w sumie około 300 g) trzeba pokruszyć i powoli rozpuszczać. Umieszczenie naczynia bezpośrednio na gazie spowoduje, że niemal na pewno się ona przypali. 
Rozpuszczoną, jeszcze ciepłą, czekoladę przelewamy do słoja i dokładnie zmieszamy ją z rumem. 

               Czytaj też: Błyskawiczna nalewka czekoladowa

Teraz słój odstawiamy na tydzień najlepiej w ciepłe miejsce. Pamiętajmy, by codziennie miksturą zamieszać.

Kolejny etap to przygotowanie z cukru i wody syropu, który musi być zimny. Łączymy go z czekolada i rumem i przelewamy do butelek. Butelki szczelnie zamykamy i wynosimy w chłodne miejsce. 

Nalewka czekoladowa na rumie powinna jeszcze przez dwa miesiące leżakować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz