poniedziałek, 15 grudnia 2014

Nalewka figowa na winiaku

Z kilku przepisów na nalewkę z fig tę na winiaku należy wyróżnić. Składniki do zrobienia owej nalewki figowej są łatwe do zdobycia przez dwanaście miesięcy w roku. Figówkę na winiaku robi się bowiem z fig suszonych.



Składniki nalewki figowej z winiakiem:

  • 300 g fig
  • 1 l wódki
  • 0,25 l spirytusu
  • 0,05 l winiaku 
  • 1 l wody

Figi dokładnie myjemy i kroimy w mniejsze, niekoniecznie regularne, kawałki. Wrzucamy je do słoja. Zalewamy najpierw wódką a potem spirytusem i szczelnie zamknięte odstawiamy w ciepłe miejsce. Od czasu do czasu słojem warto zamieszać. 

Po dwóch miesiącach płyn zlewamy. Figi, w których zostało jeszcze dużo spirytusu, zalewamy przegotowaną, ale wystudzoną wodą. Odstawiamy na dwa dni, ale w miarę możliwości często mieszamy. 

                 Czytaj też: Jak zrobić nalewkę ze świeżych fig
                                   Jak zrobić nalewkę z fig suszonych

Oba płyny musimy teraz zmieszać i przefiltrować. Filtrowanie warto zrobić na dwa sposoby. Najpierw przez gazę ułożoną na sicie, potem już dokładnie przez papierowy ręcznik. Na końcu dodajemy do nalewki kieliszek winiaku.

Teraz nalewkę możemy już wlać do butelek. Ale zanim dokonamy degustacji warto poczekać jeszcze pół roku, a nalewkę figową trzymać w chłodnym miejscu. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz