czwartek, 6 czerwca 2019

Przepis na smalec domowy

Przepis na smalec nie dla przeznaczony dla osób dbających o linię, a dla smakoszy. Dodatki do wytapiającej się słoniny powodują, że jest on naprawdę smaczny i skłoni do skosztowania osoby unikające tego typu potrawy. 

na drewnianej desce lezy kromka chleba posmarowana smalcem, obok kamionkowy garnek pelen smalcu
Fot. Fotolia.com


Do przygotowania smalcu potrzebujemy:


  • 1 kg słoniny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka przyprawy warzywnej
  • 2 łyżki mleka
  • tarte jabłko lub upieczona cebula (opcjonalnie)

Pocieszające jest to, że nauka coraz mniej ma zarzutów do tłuszczu zwierzęcego więcej winy przypisując cukrom. A kucharze podkreślają, że w tłuszczu właśnie kryje się wiele smaków. Nie wątpią w to wielbiciele kromki świeżego chleba ze smalcem i ogórkiem kiszonym.

Wykonanie


1. Słoninę pokroić w drobne kawałki (można zmielić) i położyć na zimną patelnię. Lekko odkręcić gaz. Po chwili zacznie się wytapiać tłuszcz, czyli nasz oczekiwany smalec.

2. Smalec stopić i odczekać, aż zacznie tężeć. Wtedy zamieszać. Najlepiej smalec topić na jak najmniejszym ogniu - nawet jeśli to trwa kilka godzin. Topienie kilograma słoniny powinno zająć co najmniej pięć godzin. We wspomnieniach znanych kucharzy można czasem spotkać wzmianki o całonocnym wytapianiu smalcu.

3. Dodać utarty ząbek lub dwa czosnku, majeranek, nieco ziół prowansalskich, łyżeczkę przyprawy warzywnej. Sprawia ona, że smalcu nie czuć "wieprzowiną", staje się bardziej aromatyczny.

4. Warto też dorzucić łyżkę lub dwie przegotowanego mleka. Mleko krystalizuje smalec, czyniąc go lepszym smarowidełkiem.

Najlepiej doprawić smalec dzień przed imprezą, aby produkty "się przegryzły".

Można tez dodać tarte jabłka albo upieczoną w piecu cebulę (pycha). Posmarowane smalcem kromki chleba dobrze jest udekorować plastrami cebuli. 

Smalec, chleb, ogórki kiszone własnej roboty, to hit każdego pikniku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz