środa, 27 listopada 2019

Nalewka melonowa

Wyszperanie przepisu na nalewkę z melonu i jej degustacja po raz kolejny przekonało, że nalewki można zrobić niemal ze wszystkiego. Nalewka melonowa nie jest mocna, ale jest słodka. Idealnie więc nadaje się do deserów lub jako poczęstunek w czasie babskich spotkań.

trzy karafki z nalewką stoją na pieńku
Fot. AdobeStock.com

Do przygotowania nalewki melonowej potrzebujemy:


  • 1 kg obranych melonów
  • 1 l mocnej wódki
  • 0,5 l wody
  • 1 kg cukru
  • sok z 1 cytryny

Nalewkę z melona można, jak się okazuje, przygotować na kilka sposobów. Jednym z nich, jak najbardziej godnym polecenia, jest przygotowanie nalewki z melona z rumem. Rum, trunek charakterystyczny, bardzo wspomaga aromat nalewki, ale musi to być dobry rum. 

Przygotowanie 

nalewki z melona jest proste i nie zajmuje wiele czasu. Zaczynamy od pogrzania wody i rozpuszczenia w niej cukru. Pamiętajmy, żeby nie rozpuszczać cukru (ani miodu) we wrzącej wodzie. Wystarczy, gdy ma ona temperaturę maksymalnie 40 stop. C. 

W czasie gdy syrop stygnie, my obieramy melona i kroimy go na drobne kawałki. Wkładamy do emaliowanego garnka, zalewamy syropem i doprowadzamy do wrzenia. Garnek odstawiamy do następnego dnia.

Zobacz też: Nalewka z dyni, czyli dyniówka

Drugi etap to zlanie płynu i przefiltrowanie go. Do klarownego dodajemy również przepuszczony przez filtr sok z cytryny i alkohol. Wszystko to mieszamy i rozlewamy do butelek.

Szczelnie zamknięte butelki wstawiamy do piwnicy. Tam spokojnie powinny leżakować przez co najmniej trzy miesiące.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz