Przepisów na nalewkę z melisy jest niemal tyle, ile osób je podających. Liście melisy można łączyć z miętą, zalewać spirytusem lub koniakiem. Zawsze należy jednak przestrzegać terminów zlewania, by nalewka melisy zachowała ładny kolor.
Fot. congerdesign |
Jeden z popularniejszych przepisów na nalewkę z melisy mówi o tym, by przygotować:
- 150 g liści melisy
- 2 liście mięty
- 400 g miodu
- sok z cytryny
- szczyptę cynamonu
- 0,5 l wody
- 0,5 l spirytusu
Nalewkę z melisy przygotować trzeba niemal obowiązkowo. Melisa, jako ziele, znana jest w medycynie ludowej od wieków. Najczęściej wykorzystuje się ją w celach uspakajających. To działanie zawdzięcza olejkom eterycznym.
Zobacz też: Jak zrobić nalewkę z kminku na trawienie
Ta roślina wykorzystywana jest obecnie przez naukę i współczesna farmację. Przy jej pomocy łagodzi się nerwice, stany silnego wzburzenia, nadmierne pobudzenie. Wykorzystuję się melisę także jako środka pomagającego zasypiać i zapewniającego lepszy sen.
Badania wykazały też, że melisa ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe - oddziałuje m.in. na wirusa opryszczki.
Wykonanie:
Przygotowanie nalewki z melisy zaczynami od zalania liści szklanką wrzątku, przykrycia i odczekania 15 minut. W tym czasie przygotowujemy syrop z miodu (lub mniej polecanego cukru) wykorzystując do tego celu drugą, wcześniej przegotowana i ostudzoną, szklankę wody.Pamiętajmy, by syropu nie gotować tylko możliwie jak najmniej podgrzać - na tyle, by miód się rozpuścił. Dzięki temu będziemy mieli mniej osadu do filtrowania.
Zobacz też: Nalewka z żurawiny po angielsku
Napar z liści melisy zlewamy, filtrujemy i łączymy z syropem. Dodajemy sok z cytryny, cynamon i zalewamy spirytusem. Odstawiamy szczelnie zamknięte na dwa tygodnie. Nie warto przegapiać terminu zlewania, bo zamiast barwy zielonkawej nalewka będzie brzydko brązowa.
Po dwóch tygodniach nalew ponownie filtrujemy, wlewamy do butelek, zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce na miesiąc.
* * *
Istnieje też znacznie łatwiejszy sposób na zrobienie nalewki z melisy. W tym celu należy zgromadzić:- 100 g liści melisy
- 0,5 litra koniaku
Liście melisy po prostu zalewamy koniakiem i odstawiamy na półtora miesiąca. Po tym czasie filtrujemy, wlewamy do butelek i kosztujemy.
Koniak można zastąpić winiakiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz