Podany tutaj przepis na nalewkę bananową pozwala nam przygotować stosunkowo tani trunek. Niestety taka nalewka, zanim ją skosztujemy musi trochę leżakować. Za to nalewkę bananową możemy przygotowywać przez cały rok.
Fot. Fotolia.com |
Składniki nalewki bananowej:
- 2 dojrzałe banany
- 1 l spirytusu
- 1 l wody
- 0,4 kg cukru
Banany, dobrze wybrać duże, trzeba najpierw obrać a potem pokroić w małe kawałki. Włożone do słoja najpierw zalewamy syropem przygotowanym z cukru rozpuszczonego w wodzie. Pamiętajmy tylko, by do przygotowania syropu użyć wody już przegotowane i wystudzonej. Podgrzewamy ją tylko delikatnie, tak by rozpuścił się cukier, ale do słoja wlewamy zimny syrop.
Czytaj też: Nalewka bananowa na rumie
Gdy już banany zalejemy syropem wlewamy do słoja spirytus. Szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciemne, ale ciepłe miejsce. Co kilka dni, gdy tylko nam się przypomni, słojem potrząsamy.
Po sześciu tygodniach nastaw dokładnie filtrujemy. Potem wlewamy do butelek, które szczelnie zamknięte wynosimy w chłodne miejsce.
Nalewkę z bananów powinniśmy degustować dopiero po pół roku.
Super przepis ,ale czas oczekiwania dlugi,jak ja wytrzymam.
OdpowiedzUsuńmuszę wypróbować ,ciekawy przepis
OdpowiedzUsuń2 banany? Nie za mało?
OdpowiedzUsuńNa taką ilość alkoholu to w sam raz. Jak chcesz to można wziąć dwa duże banany.
Usuńdałem kilogram i jest super, ale mniej cukru.
Usuń