środa, 1 października 2014

Szybka nalewka bakaliowa

Podany poniżej przepis na nalewkę bakaliową ma tę zaletę, że przyrządzony trunek możemy pić niemal od razu. Potrzebne składniki kupimy bez problemu a i pracy przy nalewce nie ma wiele. Przygotowanie nalewki bakaliowej można polecić początkującym nalewkowiczom.


Fot. PhotoSG Fotolia.com

Składniki nalewki bakaliowej:
  • 1 l spirytusu
  • 0,5 l wody
  • 0,1 kg rodzynek
  • 0,3 kg cukru
  • 10 goździków
  • pół laski wanilii
  • 2 cm kory cynamonu
Pracę zaczynamy od rozpuszczenia cukru w wodzie. Do takiego syropu dodajemy rodzynki. Resztę przypraw rozgniatamy w moździerzu i również dosypujemy do syropu. Naczynie przykrywamy i odstawiamy na dobę.

         Czytaj też: Nalewka bakaliową z chlebkiem świętojańskim

Kolejna czynność to przefiltrowanie owego nastawu. Klarowny mieszamy ze spirytusem i rozlewamy do butelek. 

Zakorkowane szczelnie butelki wynosimy do piwnicy na dwa tygodnie. Po tym czasie nalewka bakaliowa jest już gotowa do degustacji. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz