Podany poniżej przepis na nalewkę bakaliową ma tę zaletę, że przyrządzony trunek możemy pić niemal od razu. Potrzebne składniki kupimy bez problemu a i pracy przy nalewce nie ma wiele. Przygotowanie nalewki bakaliowej można polecić początkującym nalewkowiczom.
Fot. PhotoSG Fotolia.com |
Składniki nalewki bakaliowej:
- 1 l spirytusu
- 0,5 l wody
- 0,1 kg rodzynek
- 0,3 kg cukru
- 10 goździków
- pół laski wanilii
- 2 cm kory cynamonu
Czytaj też: Nalewka bakaliową z chlebkiem świętojańskim
Kolejna czynność to przefiltrowanie owego nastawu. Klarowny mieszamy ze spirytusem i rozlewamy do butelek.
Zakorkowane szczelnie butelki wynosimy do piwnicy na dwa tygodnie. Po tym czasie nalewka bakaliowa jest już gotowa do degustacji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz