poniedziałek, 21 sierpnia 2017

Nalewka tarninowa z bakaliami

Niewątpliwą wadą nalewek z tarniny jest to, że muszą one długo leżakować. Według podanego tu przepisu na nalewkę z tarniny z bakaliami czas dojrzewania wynosi pół  roku, ale z doświadczenia wynika, że nie ma się co spieszyć. 



ile ma leżeć nalewka z tarniny, jak zrobić nalewkę z tarniny, nalewka z tarniny, przepis na nalewkę z tarniny, tarnina spirytus, tarnina ze spirytusem, tarninowa, tarninowa z bakaliami, tarninówka,
Fot. Fotolia.com

Składniki nalewki tarninowej z bakaliami:

  • 200 g owoców tarniny
  • 1 l spirytusu
  • 1 l wody
  • 50 g suszonych śliwek bez pestek
  • 50 g suszonych fig
  • 50 g suszonych daktyli
  • 50 g rodzynek
  • 100 g cukru

Pamiętać musimy o tym, że na nalewki tarnina jest najlepsza po pierwszych przymrozkach. Jeśli nie możemy zimna się doczekać, to musimy zebrane i wyselekcjonowane owoce tarniny przez noc przetrzymać w zamrażarce. 

Tak przygotowane owoce wrzucamy do słoja. Dodajemy do nich pokrojone w kostkę bakalie. Całość zalewamy spirytusem, szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciepłe ale ciemne miejsce. Słojem co kilka dni wstrząsamy.

               Zobacz też: Nalewka z tarniny dla cierpliwych

Po miesiącu z przegotowanej, ale wystudzonej do temperatury nie większej niż 40 stop C. wody i cukru przygotowujemy syrop. Gdy będzie on stygnąć do temperatury pokojowej my filtrujemy nastaw. 

Teraz nie pozostaje już nic innego, jak połączyć oba płyny, wlać je do butelek, szczelnie zamknąć i wynieść do piwnicy. Minimalny okres leżakowania wynosi pięć miesięcy, ale nalewki z twardych owoców im są starsze tym są lepsze. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz