Majeranek jest popularnym ziołem w naszej kuchni. Trudno sobie bez niego wyobrazić garnek grochówki czy flaków. Jednak jako podstawa do zrobienia nalewki jest prawie nieznany. A szkoda. bo majerankówka ma wiele właściwości leczniczych.
Fot. Fotolia.com |
Składniki nalewki majerankowej:
- pół szklanki majeranku
- 250 ml wódki
Zobacz też: Przepisy na nalewkę miętową
Słój, szczelnie zamknięty, zostawiamy w ciepłym miejscu na dwa tygodnie. Po tym czasie filtrujemy. Wystarczy przelać przez sito wyłożone złożoną kilkakrotnie gazą. Wlewamy do butelki i już lekarstwo mamy przygotowane.
Majeranek może leczyć wiele schorzeń. Niszczy wirusy opryszczki. Pomaga w stanach zapalnych, ma właściwości przeciwskurczowe, napotne, pobudzające wydzielanie soków trawiennych, żółciopędne i moczopędne.
Zażywamy go 3-4 razy dziennie w dawce po 10 ml.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz