poniedziałek, 28 sierpnia 2017

Pieprzówka

Nalewka na pieprzu, wykonana według tego przepisu, to najprostsza nalewka na świecie. Używa się do niej tylko dwóch składników i pieprzówka nie wymaga filtrowania.



nalewka z pieprzu, pieprz na niestrawność, pieprz z wódką, pieprzowa, pieprzówka, przepis na nalewkę z pieprzu,


Składniki pieprzówki: 


  • 20 ziaren pieprzu
  • 1 l wódki 45%
Cała praca przy tej nalewce to wrzucenie pieprzu do butelki i odstawienie jej na tydzień w ciepłym miejscu. Po tych siedmiu dniach pieprzówka jest już gotowa do spożycia. I nie tylko nie wymaga ona filtrowania, ale nie trzeba jej nawet przelewać. 

               Czytaj też: Nalewka z pieprzu z karmelem. 

Nalewka pieprzowa od wieków stosowana jest przy niestrawności i przy przeziębieniach. Ma ona silne właściwości rozgrzewające. 

Spożywanie jej jest zalecane przy obfitych i tłustych posiłkach z dużą ilością mięsa. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz