środa, 4 czerwca 2014

Prosta i łatwa nalewka z kwiatów lipy

Nalewka z lipy, a właściwie z kwiatów lipy, wykonana w najprostszy sposób zachowuje aromat lipy. Bez lipy. Kto nie wierzy niech sam zrobi. Taka nalewka lipowa nadaje się jako dodatek do herbaty lub trunek ułatwiający trawienie wypity po dobrym posiłku. 



Kwiat lipy.Fot.123RF.com
Składniki na nalewkę z lipy:
  • 3 szklanki kwiatów z lipy
  • 0,25 l spirytusu
  • 0,25 l wódki
  • szklanka wody
  • 200 g cukru
  • 0,5 laski wanilii

Umyte i przebrane kwiaty wanilii wrzucamy do słoja. Zalewamy je najpierw wódką a potem spirytusem (nigdy nie odwrotnie) i odstawiamy w ciepłe i słoneczne miejsce. Nie musimy się martwić, że procentowo nastaw jest mocny. Później go rozcieńczymy.

               Czytaj też: Nalewka z lipy dla pracowitych

Kwiaty lipy w alkoholu trzymamy przez dwa tygodnie co jakiś czas wstrząsając słojem. Po tym czasie płyn zlewamy i filtrujemy.

Czas oczekiwania na przefiltrowanie nastawu przeznaczamy na zrobienie syropu z wody i cukru, pamiętając, że dawkę cukru można zmniejszyć jeśli nie lubimy słodkich trunków. Gdy cukier rozpuści się w ciepłej wodzie wlewamy go do pierwszego płynu i czekamy aż wystygnie. Potem wlewamy do butelek i korkujemy.

Nalewka z kwiatów lipy wykonanych tym sposobem powinna dojrzewać w piwnicy przez co najmniej pół roku. 

2 komentarze:

  1. Czy syrop z cukru i wody powinien wrzeć przed połączeniem z spirytusem lipowym?

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie, nigdy! Do przygotowania syropu używamy wody przegotowanej i wystudzonej. Potem podgrzewany ją tylko tyle, by rozpuścił się w niej cukier.

    OdpowiedzUsuń