Czarnego bzu nie należy spożywać na surowo, ponieważ zawiera on sambunigrynę - składnik o właściwościach toksycznych. Znika on jednak w czasie przetwarzania czarnego bzu. Dlatego warto przygotować m.in. sok z czarnego bzu. Pomoże on nam w przypadku gorączki, kaszlu lub zatrucia pokarmowego.
Fot. Krzysztof Jaracz |
Przed zrobieniem soku z czarnego bzu powinniśmy przygotować:
- 1 kg owoców czarnego bzu
- 0,25 kg cukru
- pomarańcz, 2 cytryny
- goździki
- cynamon
Czarny bez jest popularnym krzewem. Z jego owoców korzystać można już wiosną w czasie kwitnienia. Kwiaty czarnego bzu smażone w cieście naleśnikowym podobno uwielbiał cesarz Franciszek Józef I. Również można robić z baldachów kwiatów czarnego bzu nalewki.
Późnym latem i jesienią dojrzałe już owoce wykorzystać można też na kilka sposobów. Popularne jest robienie soku. Jak to uczynić, przeczytacie poniżej. Polecić tez można zrobienie nalewki. I to na kilka sposobów.
Dla zdrowotności będzie idealna nalewka z czarnego bzu na winie. Bez wątpienia wart polecenia jest również nalewka na koniaku. Ten przepis jest w stanie zachwycić nawet sceptyków. Miłośnicy słodkich trunków mogą pokusić się również o przygotowanie takiej słodkiej nalewki z czarnego bzu.
Wykonanie
Zajmijmy się jednak sokiem. Na sok wybieramy tylko owoce dojrzałe i zdrowe, które pozbawiamy zielonych łodyżek. Umyte wrzucamy do garnka i zalewamy wodą tak, aby wszystkie były przykryte. Gotujemy.Garnek zdejmujemy z ognia, gdy czarny bez zacznie pękać i puszczać sok. Wtedy musimy go przetrzeć przez gęste sito. W tej czynności najlepiej pomagać sobie chochlą do zupy, bo ma ona kształt podobny do sita (chochla wypukła, sito wklęsłe).
Do soku, który otrzymamy po przetarciu owoców, warto dodać skórkę z pomarańczy i cytryny, ze dwa goździki i odrobinę cynamonu. Spowoduje to, że sok nie będzie mdły i nabierze przyjemniejszego aromatu. Na koniec sok podgrzewamy, rozpuszczamy w nim cukier i przelewamy do butelek.
Butelki na wszelki wypadek można pasteryzować. I lekarstwo na nieprzyjemne jesienno-zimowe dolegliwości mamy jak znalazł.