Nalewka z kiwi, nie wiem nie wymaga wiele pracy. Ponadto nalewka z kiwi nadaje się do picia już w dwa tygodnie po rozpoczęciu jej przygotowania. Podany przepis na nalewkę z kiwi na spirytusie przewiduje wykorzystanie w niej cukru.
Fot. Sharon Pruitt |
Składniki nalewki z kiwi:
- 1 kg kiwi
- 0,7 l spirytusu 70 %
- kardamon
- 100 g cukru
- 100 ml wody
Do przygotowania nalewki wybieramy wyłącznie dojrzałe i soczyste owoce. Warto więc ich kupić nieco więcej niż kilogram, by mieć z czego wybierać.
Kiwi obieramy ze skórki i kroimy w drobne kawałki. Wrzucamy do słoja i zalewamy spirytusem. Dodajemy ziarnko kardamonu. Tak zalane trzymamy tylko trzy dni. Po tym czasie płyn zlewamy i filtrujemy. A owoce? Warto je dobrze wycisnąć, bo zawierają sporo alkoholu. Potem można je dodawać do herbaty.
Czytaj też: Jak przygotować nalewkę z mangno
Gdy nastaw się filtruje my przygotowujemy syrop. W tym celu podaną ilość cukru należy rozpuścić w niecałej pół szklance wody i połączyć z przefiltrowanym płynem.
Teraz nalewkę wlewamy ponownie do słoja. Trzymamy tak niecałe dwa tygodnie. Po tym czasie możemy ją przelać do butelek. Albo skosztować od razu.